RADIKALNI STAVOVI

Visković usporedio Frljića i Hasanbegovića

07.03.2016 u 21:00

Bionic
Reading

Na temu podijeljenosti kulturne scene na lijevu i desnu te etiketiranjima, emisija 'Samo kulturno, molim' sučelila je mišljenja leksikografa Velimira Viskovića, novinara kulture u Večernjem listu Denisa Derka i potpredsjednika HHO-a Igora Peternela

Urednica i voditeljica emisije 'Samo kulturno, molim' Branka Kamenski citira pisca Antuna Šoljana iz 1970. i komentira da izgleda da u svim prijelomnim vremenima kad su u fokusu hrvatske teme, živimo našu varijantu beskrajnog dana.

Najavljuje svog sugovornika Velimira Viskovića citirajući njegovu raniju izjavu da sve što valja, svrstalo se na pravu stranu. On potom u emisiji pojašnjava: ‘Svrstalo se na lijevu stranu’, i navodi kako misli pritom na žargon Facebooka za koji kaže da je poluprivatni govor.

‘Situacija danas na kulturnoj sceni jako je zaoštrena. Razumljivo, jer je na mjesto ministra kulture doveden čovjek vrlo radikalnih stavova’, kaže Visković i dodaje: ’Ajde da vam napravim jednu usporedbu koja ne funkcionira baš potpuno. Mislim da je po radikalnosti svojih stavova na desnici Zlatko Hasanbegović otprilike kao da lijeva vlast dovede Olivera Frljića, ali Frljića koji iza sebe nema umjetničko djelo i svjetsku reputaciju kakvu ima. Koliko god volim i izuzetno cijenim Frljićev rad, mislim da on zbog svojih radikalnih stavova na koje kao umjetnik ima pravo ne bi bio dobar administrator kulturne politike’, kaže Visković i zaključuje: ‘Kad je već postavljen takav čovjek, onda bi on morao napraviti nekakve korake prema izmirenju sa svojom kulturnjačkom bazom.'

Denis Derk govorio je o ljudima koji su potpisali peticiju za smjenu Zlatka Hasanbegovića i kazao kako svi ti ljudi nemaju isti motiv za protest. Igor Peternel kaže da se ministra Hasanbegovića napalo a da nije počeo raditi, zbog njegovih znanstvenih radova, zbog, kaže, ‘možebitnih stavova’ i pojašnjava da ga se ustvari napalo zbog novca jer ‘misli u kulturi napraviti reda i transparentni sustav'.

Emisiju možete pogledati na HRT-u.