SUDBINA FOLKSDOJČERA

Višestruko nagrađivani Unterstadt premijerno u ZKM-u

26.05.2015 u 14:44

Bionic
Reading

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) sezonu nastavlja u petak 29. svibnja premijerom predstave "Elza hoda kroz zidove", nastale prema motivima nagrađivanog romana "Unterstadt" Ivane Šojat Kuči, u režiji i dramaturgiji Ivana Planinića

Predstava je nastala kao koprodukcija ZKM-a i Akademije dramske umjetnosti (ADU), a bavi se povijesnom sudbinom njemačke manjine na području Jugoslavije tijekom Drugog svjetskog rata i nakon njega.

Drama je temeljena na istinitom događaju a izrasla je iz višestruko nagrađivanog romana "Unterstadt", složene obiteljske kronike za koju je Šojat-Kuči dobila nagradu za književnost Vladimir Nazor (2010.), nagradu Ksaver Šandor Gjalski za najbolji roman (2010.), nagradu Fran Galović za najbolje prozno djelo zavičajne tematike (2010.) te nagradu Josip i Ivan Kozarac za knjigu godine (2010.).

U svojem prvom dramskom djelu koje se izvodi u Zagrebu, Šojat-Kuči bavi se sudbinom običnih ljudi u srazu totalitarnih ideologija kroz priču jedne građanske obitelji njemačkih korijena u Osijeku od početka do kraja dvadesetog stoljeća.

Ta je priča ispričana kroz sudbine četiriju generacija žena - prabake, bake, majke i kćeri. Ispreplićući njihove propale iluzije, sukob generacija i brojne povijesne događaje, Šojat-Kuči isprela je povijest čitavog dvadesetog stoljeća u višeetničkom gradu, diktaturama, pogrešnim izborima strana, sudbinama kojima se teško othrvati.

No, kako se ističe u najavi, osnovna tema koja se provlači kroz sve generacije i sve likove skrivanje je od prošlosti, od događaja, njihovo prešućivanje koje neminovno dovodi do trauma i nerazumijevanja.

"U vremenu u kojem toliko preispitujemo hrvatsku povijest, zanimljivo će biti vidjeti predstavu koja govori o sedamdeset godina uglavnom prešućivanoj ili neodgovarajuće valoriziranoj temi – sudbini folksdojčera u Osijeku, a time i u cijeloj Hrvatskoj, posebici Slavoniji", napominje se.

Predstava je diplomski projekt studenta produkcije scenskih i izvedbenih umjetnosti ADU-a Jure Matulića

Redatelj i dramaturg predstave je Planinić, student diplomskog studija kazališne režije i radiofonije ADU-a, koji tom samostalnom režijom debitira u profesionalnom kazalištu.

Ulogu bake Klare igraju Urša Raukar, članica ansambla ZKM-a, i Radoslava Mrkšić, članica ansambla HNK-a u Osijeku.

Glazbu potpisuje Matija Dedić, svjetlo je oblikovao Alen Marin, scenografkinja je Petra Salarić, a kostimografkinja Lora Vran