77 SLIKA I 50 GRAFIKA

Višemilijunska Chagallova izložba dolazi u Split

17.04.2009 u 14:59

Bionic
Reading

Izložbu jednog od najpoznatijih svjetskih slikara Marca Chagalla (1887.-1985.) posjetitelji će u splitskoj Staroj gradskoj vijećnici moći razgledati od 5. svibnja do 9. kolovoza ove godine, najavio je na konferenciji za novinare splitski gradonačelnik Ivan Kuret

Na izložbi pod nazivom 'Snoviđenja o ljubavi, poeziji i vjeri' bit će predstavljeno 77 Chagallovih radova te 50 grafika namijenjenih za prodaju.

Riječ je o drugoj izložbi Chagallovih radova u Hrvatskoj. U Zagrebu je u Klovićevim dvorima u prosincu 2007. otvorena izložba pod nazivom 'Priča nad pričama' na kojoj su bila izložena 162 Chagallova djela.

Kako je istaknuto, izložba u Splitu koja se otvara u svibnju ove godine nije vezana za zagrebačku, a na njoj će biti izloženi Chagallovi radovi koji se nisu mogli vidjeti u Zagrebu.

Gradonačelnik Kuret je rekao da se izložba otvara 5. svibnja, na Dan sv. Dujma - zaštitnika Splita, te da će organizacija pripreme i održavanja izložbe stajati oko 500 tisuća kuna.

Po njegovim riječima, izložba Chagallovih radova organizirana je zato što je Split istaknuo kandidaturu da bude Europska prijestolnice kulture 2020. godine pa jednom takvom izložbom želi pokazati da može preuzeti tu ulogu.

Istaknuo je da se izložbom Chagallovih dijela želi pridonijeti ugledu Splita i njegovoj afirmaciji kao turističkoga središta.

Novinarima je rečeno da se mnogo čini na organizaciji izložbe radova Marca Chagalla, kojega se smatra jednim od vodećih svjetskih slikara 20. stoljeća.

Prostorije u kojima će biti izloženi Chagallovi radovi bit će pod stalnim videonadzorom. Postavit će se i poseban protuprovalni i protupožarni sustav, a o sigurnosti će se brinuti zaštitari splitske tvrtke 'Gradska sigurnost', rečeno je.

Splitsku izložbu potaknuo je Miloš Glavurtić, koji je prošle godine priredio i izložbu Piccasovih radova u Dubrovniku, a danas je najavio da već priprema izložbu slika Francisca Goye u Splitu iduće godine.