DIGITALIZIRANA UMJETNOST

Virtualni muzej avangarde počeo s radom

05.05.2009 u 14:06

Bionic
Reading

Virtualni muzej avangardne umjetnosti u kojem je zasad izloženo 800 djela više od stotinu umjetnika iz kolekcije Marinka Sudca od danas se može razgledati na mrežnim stranicama, rečeno je na predstavljanju tog najopsežnijeg prikaza avangardne umjetnosti u regiji, koji bi ukupno trebao obuhvatiti više od sedam tisuća umjetničkih radova

Virtualni muzej (www.avantgarde-museum.com) stalno će se nadopunjavati, a sastoji se od dva dijela, dvodimenzionalnog i trodimenzionalnog. U prvom dijelu se putem početne stranice s 300 kapitalnih radova avangarde dolazi do umjetnika, njihovih biografija, bibliografija te vezanih tekstova, digitaliziranih slika, crteža, fotografija, novinskih članaka, zvučnih i video zapisa. Drugi dio, još u nastanku, omogućuje virtualnu šetnju muzejem s djelima izloženima u prostoru.

Projekt toga muzeja od početaka podupire Grad Varaždin, koji bi mogao postati i mjesto na kojem bi se izgradio pravi muzej s djelima avangardne umjetnosti.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok izrazio je uvjerenje da će Virtualni muzej imati svoje mjesto u službenoj državnoj kulturi i da će s vremenom dobiti potporu Ministarstva kulture i sponzora.

To je veliki korak prema stvarnom muzeju, a važno je da on bude u Varaždinu i da se stvara mreža gradova diljem Hrvatske, kako bi se estetika suvremene umjetnosti distribuirala i izvan Zagreba, ustvrdio je povjesničar umjetnosti Želimir Koščević.

Virtualni muzej je muzej avangarde, ali i sam po sebi avangarda, istaknuo je profesor teorije dizajna Feđa Vukić. Po njegovim riječima, taj će muzej otvoriti mogućnosti za nova čitanja avangardne umjetnosti, ali i nove projekte.

Zasad su u planu četiri umjetničke monografije i dva filma. Po prvi put trebali bi se obraditi tek pronađeni materijal ostavštine skupine 'Traveleri', prve dadaističke formacije u hrvatskoj umjetnosti, djelovanje Ivane Tomljenović Meller, jedine hrvatske studentice na 'Bauhausu', umjetnički rad Antuna Motike, samozatajnog eksperimentatora hrvatske umjetnosti i skupinu Gorgona, odnosno njihov još nikada objavljeni materijal. Planira se i snimati film O 'Gorgoni' i 'Travelerima'.

Na izložbi u sklopu konferencije za novinare u Muzeju Mimara izloženo je 30-ak dosad nepoznatih djela vezanih uz avangardu.