ODLAZI NA TURNEJU

Violinist Goran Končar gostuje u Japanu

13.05.2014 u 21:43

Bionic
Reading

Hrvatski violinist Goran Končar gostuje u Japanu, gdje će do 18. svibnja održati pet koncerata u najpoznatijim koncertnim dvoranama, a na svakom će se koncertu predstaviti različitim programom uz različite pijaniste

Turneju je počeo dvama koncertima 10. svibnja u tokijskoj dvorani 'Gotanda'. Na popodnevnom koncertu nastupio je s ruskim pijanistom Jevgenijem Zarafiancom, navečer s japanskom pijanisticom Yoko Nishii, a idućega dana nastupio je u Tochigi s japanskom pijanisticom Junko Iwashitom.

U subotu, 17. svibnja ponovno će nastupiti sa Zarafiancom u Harmony Hallu u Matsumotu, gradu u kojem će održati i majstorski seminar za studente violine te predavanje uz izvedbu djela hrvatskih skladatelja Franje Krežme, Dore Pejačević i Ive Josipovića.

Turneju će završiti u nedjelju, 18. svibnja koncertom u gradu Kyotu (Aoyama Ongaku Kinenkan) s pijanisticom Junko Kasahara.

Goran Končar jedan je od najistaknutijih hrvatskih violinista, diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod Martina Barića i Josipa Klime, a magistrirao 1978. u razredu Leonida Kogana na Konzervatoriju 'Čajkovski' u Moskvi.

Usavršavao se kod Maxa Rostala u Berlinu i Henryka Szerynga u Ženevi, a zatim kod Yfraha Neamana u Londonu. Bio je koncertni majstor Royal Philharmonic Orchestra u Londonu, Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije i Zagrebačke filharmonije. Svirao je na koncertima s uglednim orkestrima i dirigentima diljem svijeta. Dobitnik je prvih i posebnih nagrada na državnim natjecanjima u zemlji, nagrade Glazbeni život u Moskvi (1980.), prve nagrade na Međunarodnom natjecanju u Bratislavi (1984.) te drugih visokih priznanja. Profesor je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1987. do 2012. vodio je Zagrebački kvartet, s kojim je gostovao na svim kontinentima. Od 1996. svira na violini G. B. Guadagninija iz ostavštine Stjepana Šuleka.