IZMEĐU DVIJE OBALE MEDITERANA

Videoinstalacija 'Roll On Roll Off' predstavljena u riječkoj Filodrammatici

26.08.2021 u 20:33

Bionic
Reading

Videoinstalacija 'Roll On Roll Off', francuske multimedijalne umjetnice Marie Reinert, izložena je u četvrtak u riječkoj Galeriji Filodrammatica, u organizaciji udruge Drugo more

Autorica u eksperimentalnom filmu iz 2011. istražuje odnos čovjekovog tijela i pomorske arhitekture na putovanju teretnim brodom između Marseillea i Alžira.

Tijekom studijskog boravka na jednom od trgovačkih brodova kompanije Marfret, Marie Reinert je sudjelovala na četiri putovanja od Marseillea do Alžira, bilježeći kamerom ritmičke geste četrnaest članova posade i mehaničko disanje protoka robe koja prolazi između dvije obale Mediterana.

'U uskoj perspektivi, Roll On Roll Off istražuje stalnu napetost koju ljudska tijela održavaju s robom koja se prevozi. Eksperimentalni film u 24 minute otkriva utrobu broda, ispitujući puninu i prazninu ove pomorske arhitekture. Važna uloga je pritom dana kameri, koja, pričvršćena na brodske zidove i dijelove motora, vibrira i diše u ritmu broda poput jednog od zupčanika', navode iz udruge Drugo more.

  • +3
Otvorenje izložbe 'Roll On Roll Off' francuske multimedijalne umjetnice Marie Reinert Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Autorica nije namjeravala prikazati kontekst plovidbe u cjelini, već na konkretnom primjeru posvećuje pažnju ideji fragmentiranosti. S jedne strane nazire se fragmentiranost poimanja geografskog teritorija: vlasnik broda je iz Francuske, a brod je plovio pod luksemburškom zastavom između dva kontinenta – europskog i afričkog – s mornarima iz Ukrajine.

S druge strane, u pomorskom prometu su ljudska tijela maksimalno skučena i moraju se neprestano prilagođavati raznim ograničenjima, bilo da je riječ o moru koje okružuje brod, teretu koji ne ostavlja puno slobodnog prostora ili strogim policijskim, carinskim i sindikalnim pravilima kretanja u lučkim zonama i stranim teritorijima', stoji u najavi iz udruge Drugo more.

Autorica Marie Reinert u Rijeku se vratila godinu dana nakon sudjelovanja na velikoj grupnoj izložbi Usijano more, koja je održana u sklopu programa Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

Umjetnička praksa Marie Reinert sastoji se od performansa i instalacija koje uključuju video, zvuk, crteže i tekstove. Njezin rad istražuje i analizira procese normalizacije našeg ponašanja, osobito u svijetu rada. Tijelo se pojavljuje kao ključni element njezinog istraživanja.

Izložba će biti otvorena do 17. rujna.