BITKA NA SUTJESCI

Veličanstvenom antifašističkom spomeniku na Tjentištu prijeti odron

23.02.2018 u 09:02

Bionic
Reading

Obilna kiša uzrokovala je veliki odron na Tjentištu u BiH te stvorila golemu rupu nadomak monumentalne betonske skulpture koju je 1971. u znak sjećanja na bitku na Sutjesci izradio kipar Miodrag Živković. Uprava Nacionalnog parka Sutjeska zatražila je pomoć u saniranju klizišta, a dosad su joj se, kako je objavila, odazvale mnoge organizacije, institucije i ustanove, kao i građani iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije

Klizište se početkom veljače aktiviralo 15-ak metara od kosturnice u kojoj su pohranjeni ostaci više od 3000 boraca, sudionika bitke na Sutjesci. Nacionalni park Sutjeska stoga je otvorio račun na koji prima uplate za što bržu sanaciju, a prema objavi na službenoj stranici na Facebooku, u međuvremenu im se javio velik broj organizacija, ali i građana koji žele pomoći.

Svi koji žele i mogu pridonijeti obnovi spomeničkog kompleksa mogu uplatiti proizvoljne financijske iznose, u skladu s vlastitim mogućnostima, a sve će uplate biti transparentne. Direktor Nacionalnog parka Sutjeska Dejan Pavlović rekao je da će projekt sanacije klizišta biti pripremljen u roku od mjesec dana.

  • +9
Bitka na Sutjesci Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons

Spomen-kosturnica u Nacionalnom je parku sagrađena 1958., a iznad nje je 1971. postavljen spomenik kipara Miodraga Živkovića koji je ovih dana i sam obišao kompleks. Skulptura se sastoji od dva bijela betonska krila i visoka je 19 metara, a smatra se remek-djelom socrealističke spomeničke umjetnosti.

Bitka na Sutjesci, odnosno zajednički napad sila Osovine, čiji je cilj bilo potpuno uništenje partizanskih postrojbi u kanjonu rijeke Sutjeske u jugoistočnoj Bosni, trajala je mjesec dana, od 15. svibnja do 16. lipnja 1943. godine, a u poslijeratnoj Jugoslaviji nazivala se Peta ofenziva. Po mnogima je bila ključna epizoda partizanskog pokreta.