strašne žene

Uz dodjelu nagrada Fierce Women Award 2022. otvoren 16. Vox Feminae Festival: 'Sloboda ženama, smrt patrijarhatu!'

07.05.2022 u 18:38

Bionic
Reading

Fierce Women Award, nagrade koje se dodjeljuju istaknutim pojedinkama koje su stvaralaštvom, djelovanjem i postignućima obilježile tekuću godinu, dodijeljene su u Uraniji

Od više od 80 nominiranih borkinja za bolje, ravnopravnije i pravednije društvo, strašnim ženama 2022. proglašene su ginekologinja Jasenka Grujić, aktivistica za prava životinja Ivana Crnoja, novinarka Marina Kelava, članice udruge PaRiter te članice SPEAR tima. Fierce Women Award već treću godinu zaredom dodjeljuju portal Voxfeminae.net i društveno poduzeće Fierce Women, čime žele skrenuti pažnju na individualni i konkretan doprinos u borbi za rodnu ravnopravnost, pravednost i socijalnu pravdu u Hrvatskoj.

Uvjerljivo najglasnija liječnica koja u Hrvatskoj kontinuirano i odvažno zagovara pravo na pobačaj

Jasenka Grujić je specijalistkinja za ginekologiju i porodništvo te uvjerljivo najglasnija liječnica koja u Hrvatskoj kontinuirano i odvažno zagovara pravo na pobačaj, ali i seksualnu edukaciju mladih. Članica je Inicijative za regulaciju priziva savjesti i zalaže se za javni registar prizivača savjesti, kao i za veću dostupnost medikamentoznog pobačaja i besplatnu kontracepciju.

"Zaštita reproduktivnih prava žena i zaštita rodne ravnopravnosti temelj je i okvir profesije kojom se bavim, ginekologije. Dugo sam mislila da su reproduktivna prava žena i rodna ravnopravnost nešto što se samo po sebi razumije. Nažalost, nije tako. Djelovanje klero-konzervativnih skupina želi nametnuti nove standarde. Njihova je bujica naizgled moćna i glasna, ali ako ste vi prepoznali moje djelovanje kao važno, i dalje ću plivati uzvodno. To je moja profesionalna dužnost," izjavila je Jasenka Grujić.

Marina Kelava: 'Sjajan je osjećaj biti nazvana Strašnom ženom'

Marina Kelava jedna od osnivačica portala H-Alter.org gdje je više godina radila kao izvršna urednica. Za novinarski rad nagrađena je godišnjom nagradom Hrvatskog novinarskog društva za okolišno novinarstvo Velebitska degenija, održala je više samostalnih fotografskih izložbi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Dugogodišnja je volonterka kolektiva Biciklopopravljaona koji djeluje u sklopu Zelene akcije gdje koordinira program donacija bicikala koji je u protekloj godini dosegao svoj rekord.

"Sjajan je osjećaj biti nazvana Strašnom ženom. Nedavno sam prijateljici i njenim kćerima poklonila karte Strašne žene da ih inspiriraju njihove priče. Nisam očekivala da ću se i ja naći u ovako dobrom društvu. Iznenađena sam i zahvalna svima koji čine ovaj svijet radosnijim i toplijim mjestom i unose u njega strast i solidarnost," izjavila je Marina Kelava.

Strašne žene Izvor: Licencirane fotografije / Autor: nina durdevic

S dvoje zaposlenih brinula se za 350 pasa

Ivana Crnoja jedna od osnivačica udruge Pobjede koja je uspješno revitalizirala osječki azil. Samo u 2021. godini u azilu se za 350 pasa brinulo dvoje zaposlenih, uz šest pripadnika marginaliziranih skupina te uz pomoć stotinjak volontera. Suradnja s lokalnom zajednicom, školama, udrugama i način na koji je Ivana Crnoja s udrugom razvila model funkcioniranja služi za primjer i inspiraciju drugim društvenim akterima.

"Hvala publici i žiriju na ovoj predivnoj tituli koja konačno daje i tu dimenziju feminističkoj borbi - onu koja zaista i u potpunosti uključuje prava svih, i što ovom nagradom velikim slovima uz borbu za prava ljudi dopisuje i borbu za prava životinja, koja ni pod kojim zastavama ne bi smjela biti izostavljenom! U nekoj budućnosti za koju živim i za koju se svaki dan borim, onoj boljoj i pravednijoj, ta budućnost neće trebati nagrade, ona će sama sebi biti dovoljna", izjavila je Ivana Crnoja. PaRiter je udruga iz Rijeke koju čine Tihana Naglić, Marinella Matejčić, Marija Trcol i Maja Obućina. Njihov rad je kombinacija aktivizma i zagovaranja, ukazivanja na sistemske nepravde te promocije ženskih i ljudskih prava, kao i reproduktivne pravde.

"Veseli nas što je naše zagovaranje sistemskih i društvenih promjena urodilo plodom, i što smo, unatoč svim izazovima, nastavile rasti i aktivno pridonositi momentumu pozitivnih promjena u zajednici. Nadalje, činjenica da je prepoznat i rad udruga van Zagreba doprinosi tom veselju: kao što Hrvatska nije Zagreb, tako nije niti feminizam jedna žena. Hvala i bravo svima koje su nominirane i dobitnicama nagrade, ali i onima koje nisu na ovogodišnjoj listi ali svojim predanim radom i zagovaranjem djeluju za zajednički cilj, a to je: sloboda ženama, smrt patrijarhatu!"

 SPEAR tim je aktivan u promicanju i unaprjeđenju rodne ravnopravnosti u akademskoj i široj zajednici. Čine ga rektorica Snježana Prijić Samaržija, Sanja Barić, Sanja Bojanić, Brigita Miloš, Daria Glavan Šćulac, Ana Tomaško Obradović, Matija Miloš i Ivana Klarin. Uspješno su implementirali plan rodne ravnopravnosti u rad Sveučilišta u Rijeci koje je tako postalo prva akademska institucija u Hrvatskoj i regiji koja sustavno provodi mjere ravnopravnosti u domeni rodnih prava i politika.

"Izuzetno nam je drago što su naša nastojanja da riječku akademsku zajednicu učinimo uključivijom i senzibiliziranijom za rodne teme prepoznata i izvan zidova Sveučilišta. Plan rodne ravnopravnosti, sveobuhvatni strateško-akcijski dokument koji smo izradile u okviru projekta usvojio je Senat, a sada je inspiracija i drugim visokim učilištima u Hrvatskoj i regiji koji također uspostavljaju sustave podrške rodno osviještenim politikama," izjavila je Sanja Bojanić iz SPEAR tima.

"Postojanje nagrade koja okuplja žene i inicijative iz cijele Hrvatske koje neumorno rade kako bi ostavile svoj trag pri izgradnji društva rodne ravnopravnosti i društvene pravednosti ima izniman značaj. Nezahvalno je procjenjivati koliko je neka žena napravila bolji ili veći posao. Nalazimo se, ohrabrujemo i proslavljamo svoja postignuća, vrednujemo trud koji često ne nailazi na podršku u širem društvenom kontekstu. Inspiriramo i potičemo nove generacije da se odvaže mijenjati svoju okolinu na bolje", istaknula je Gabrijela Ivanov, idejna začetnica Fierce Women Award i suosnivačica društvenog poduzeća Fierce Women.

Dodjela nagrada za Strašne žene godine nastavak je dugogodišnjih aktivnosti udruge K-zona, koja kroz portal Voxfeminae.net, Vox Feminae Festival te društvenu igru Fierce Women već više od desetljeća radi na istraživanju, bilježenju i širenju znanja o postignućima žena u područjima kulture, politike, ljudskih prava, umjetnosti, znanosti i feminizma. Na adrese udruge i uredništva portala pristigle su prijave za preko 80 iznimnih pojedinki i organizacija koje su dale značajan doprinos borbi za rodnu ravnopravnost i socijalnu pravdu u Hrvatskoj. Prijedloge građanki i građana evaluirao je žiri udruge K-zona.

Spomenuti događaj obilježava početak šesnaestog izdanja Vox Feminae Festivala koji će od 4. svibnja do 2. lipnja prezentirati niz kulturno-umjetničkih i društvenih događaja kojima se promišlja i zagovara rodna ravnopravnost i društvena pravednost: radionice poezije o znanstvenicama, psihološke i psihodramske radionice, govornog programa, urbane šetnje putevima strašnih žena, performansa, Burnout Aid konferencije o sagorijevanju u neprofitnom sektoru te filmskog programa u kinu Tuškanac.