jedinstvena kulturna baština i zajedništvo

Uz bogatu izložbu narodnih nošnji u Zagrebu proslavljen Međunarodni dan rumunjske košulje

17.06.2024 u 15:18

Bionic
Reading

Članovi Rumunjske zajednice u Republici Hrvatskoj svečano su obilježili Međunarodni dan rumunjske košulje u prostorima Udruge Rumunja u Zagrebu, ističući jedinstvenu kulturnu baštinu i zajedništvo kroz tradicionalni odjevni predmet koji simbolizira bogato nasljeđe te zemlje. Na događaju su se okupili članovi zajednice, uz podršku veleposlanstva i lokalnih umjetnika, kako bi proslavili vrijednosti i ljepotu rumunjske kulture

U uvodnom dijelu, Udruga Rumunja u Republici Hrvatskoj predstavila je izložbu narodnih nošnji iz Nacionalnog muzeja rumunjskog seljaka u Bukureštu, kao i minijaturnih tradicionalnih rumunjskih kuća, koncepta Aline Ocoleanu-Lapusneanu, a posebnu podršku događaju dalo je Veleposlanstvo Rumunjske u Republici Hrvatskoj. Nakon toga, prisutnima se obratio gospodin Virgil Nitulescu, povjesničar s dugogodišnjim iskustvom u muzeologiji i zaštiti kulturne baštine, te direktor Nacionalnog muzeja rumunjskog seljaka u Bukureštu.

Jedan od istaknutih trenutaka bio je dodjela nagrada sudionicima trećeg izdanja natječaja 'IA kroz dječje oči', koji su na kreativan način prikazali rumunjsku košulju. Gosti su imali priliku razgledati izložbu narodnih nošnji i tradicionalnih rumunjskih kuća, koje su svjedočanstvo inteligencije, inventivnosti i ljepote rumunjskog sela.

Alina Dobrescu, predsjednica Udruge Rumunja u Republici Hrvatskoj, istaknula je: 'Ovaj događaj predstavlja važan korak u očuvanju i promicanju bogate rumunjske kulturne baštine među našom zajednicom i šire. Ponosni smo što možemo dijeliti ljepotu tradicionalne rumunjske košulje s ljudima diljem Hrvatske te promicati zajedništvo i kulturnu raznolikost.'

Međunarodni dan rumunjske košulje slavi se svake godine diljem svijeta 24. lipnja. Ovaj odabrani datum ima dodatno značenje jer se podudara s 'Danom Sânziene', proslavom povezanom sa žetvom, plodnošću, vegetacijom i štovanjem sunca. Sanzienele, milosrdne vile, nose bijele košulje 'IE' i vijence od žutih cvjetova, a vjeruje se da njihova čarobna moć donosi zaštitu i plodnost. Ovim danom se iskazuje štovanje ikoničnog rumunjskog tradicionalnog odjevnog predmeta koji simbolizira bogato nasljeđe i kulturu zemlje te potiče Rumunjke diljem svijeta da s ponosom nose rumunjsku košulju, pokazujući svoj kulturni identitet i zajedništvo.

***

Udruge Rumunja u Republici Hrvatskoj, sa sjedištem u Zagrebu, ima važnu ulogu u njegovanju rumunjske kulture i razvijanju zajedničkih veza kroz suradnju s veleposlanstvom i obrazovnim institucijama. Prema posljednjim podacima popisa stanovništva, u Hrvatskoj živi 475 rumunjskih stanovnika, a procjenjuje se da je više od dvije tisuće osoba odabralo tu zemlju za svoj novi dom.