KUSTOSICA MAŠA MILOVAC

Utopijski kolektiv predstavlja Hrvatsku na Londonskom bijenalu dizajna

24.12.2015 u 13:13

Bionic
Reading

"Utopijski kolektiv", kustoska koncepcija autorice Maše Milovac i tima suradnika predstavljat će Hrvatsku na Londonskom bijenalu dizajna, čije će se premijerno izdanje održati iduće godine.

"Riječ je o prvom izdanju manifestacije koja ima ambiciju postati najreprezentativnijim europskim izložbenim, a ne sajamskim, događanjem u području dizajna", izvijestilo je Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD), koje je s Ministarstvom kulture objavilo rezultate njihova javnog poziva za hrvatski nastup na Bijenalu.

London Design Biennale održat će se u prostoru Somerset Housea, od 7. do 27. rujna iduće godine, a očekuje se da će okupiti četrdesetak zemalja. Odabrani hrvatski projekt u skladu je s temom Bijenala, koja je povezana s obljetnicom prvog izdanja knjige "Utopija" Thomasa Morea iz 1516. godine.

Naime, organizatori su pozvali sudionike da odgovore na zajedničku temu "Utopia by Design", odnosno da kroz suvremene dizajnerske pristupe preispitaju aktualnost utopijske ideje kao jednim od temeljnih pitanja čovječanstva danas.

Odluka Ocjenjivačkog suda o odabiru kustoske koncepcije autorice Maše Milovac i tima suradnika pod naslovom "Utopijski kolektiv" donesena je jednoglasno, s obzirom da "od svih predloženih koncepcija najviše odlikuje suvremenim pristupom kakav je primjeren općem konceptu Bijenala".

"U skladu s jednim od ključnih zahtjeva Bijenala da radovi budu novo proizvedeni ili site-specific, predloženi koncept odlikuje otvorenost te istraživački, suradnički i participativan karakter procesa nastanka finalnog sadržaja i rješenja postava", ističe se.

Ocjenjivački sud smatra i kako će takva prilika mladom kustoskom timu, od samog procesa razvoja projekta, rada s autorima na izvedbi projekata te finalne realizacije izložbe, doprinijeti razvoju kustoske prakse na području dizajna u Hrvatskoj, "s onu stranu uobičajenih revijalnih i sajamskih izlaganja dizajniranih predmeta".

Kustoski koncept "Utopijski kolektiv" temelji se na odmicanju od očekivanog i poznatog, a zamišljen je kao "nekonvencionalni proces s ciljem istraživanja stanja kolektivizacije, odnosno statusa zajedničkog, sinergijskog i suradničkog kao mogućeg formata dizajnerskog djelovanja".

"Taj odmak stoji naspram individualističke prakse kao imperativa kompetitivnosti i antagonizacije u potrošačkom društvu i neoliberalnom tržišnom okruženju", napominje se u prijedlogu koncepta.

"Iako je pojam utopije često kritiziran, postavlja se pitanje može li mentalna slika utopije dobiti pozitivan predznak tako da usmjerava i otvara nova pitanja, pa čak i distopijske modele kako bismo proširili polje razmišljanja i djelovanja, a time i utjecaj kojeg dizajn ima na kulturu, u konačnici i na društvo u cjelini", dodaje se.

Očekuje s da će izložba biti integralni prikaz rada odabranih dizajnera, odnosno kompozitna 'slika' koja funkcionira kao cjelina, a koja u detaljima, mikrotemama, dotiče specifičnosti dizajna u Hrvatskoj.

Teme kao što su dijeljenje autorstva, održivost kolektiva i kolektivni rad, mjesto, razumijevanje, angažiranost, mjerilo, bit će postavljene u odnos sa suvremenom i popularnom kulturom, a tražit će nove društvene i ekonomske vrijednosti dizajna te istraživati digitalni i tehnološki utjecaj na njegov razvoj, najavljeno je.

Autori i dizajneri pobjedničkog tima su Maja Čule, Hrvoje Hiršl, Maja Kolar i Maša Poljanec, Oleg Šuran, Mauro Massarotto, Mauricio Ferlin i Hrvoje Živčić.

U Ocjenjivačkom sudu bili su Martina Borovac Pečarević i Nevena Tudor Perković kao predstavnice Ministarstva kulture, te Ivica Mitrović, Silvio Vujičić i Dejan Kršić kao predstavnici HDD-a.

Na natječaj su stigle ukupno tri prijave, uz "Utopijski kolektiv", koncept "Brainstormer" autoria Lane Beović, Luke Duplančić, Karla Kazinotija, Bože Kesića, Iris Klarić, Miše Komende, Gorana Radoševića i Ivane Vukušić, te "Out of Wood: Conceiving Collective Utopia" Superstudija CDSS - Ira Payer, Bojan Krištofić, Iva Hrvatin.