FILM RAJKA GRLIĆA

Ustav Republike Hrvatske u američkim kinima

10.03.2017 u 20:28

Bionic
Reading

Film 'Ustav Republike Hrvatske', podnaslovljen kao 'ljubavna priča o mržnji', počet će se krajem godine prikazivati u američkim kinima, za što je prava otkupio distributer Synergetic Distribution iz Los Angelesa

Grlićev film jedan je od rijetkih hrvatskih filmova koji će biti u redovitoj kinodistribuciji na području SAD-a, u kojem se u veljači premijerno već uspješno predstavio, osvojivši na Međunarodnom filmskom festivalu u Santa Barbari glavnu nagradu Jeffrey C. Barbakow​ kao najbolji međunarodni dugometražni igrani film.

Scenarij za film, koji progovara o netrpeljivosti prema drugome i pokušajima da se ona prevlada, potpisuje književnik Ante Tomić s Grlićem. U glavnim ulogama su Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić.

Film je već prikazan na nizu međunarodnih festivala, među kojima je njegov najuspješniji nastup bio na uglednom Montreal World Film Festivalu, gdje je jednoglasnom odlukom žirija u rujnu prošle godine osvojio nagradu za najbolji film - Grand Prix Amerike.

Hrvatski filmovi na festivalima u SAD-u

Američka publika ovih će se dana imati priliku upoznati s još nekoliko hrvatskih filmova.

Na najvećem američkom festivalu europskog filma, Filmskom festivalu Europske unije u Chicagu, čije dvadeseto izdanje traje cijeli ožujak, prikazat će se filmovi 'Sve najbolje' Snježane Tribuson, koji je na rasporedu 12. ožujka, te 'S one strane' Zrinka Ogreste 25. ožujka.

Ogrestin film će se prikazati i među više od 400 filmova Međunarodnog filmskog festivala u Clevelandu, koji se održava od 29. ožujka do 9. travnja, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Festival se ove godine održava 41. put, a cilj mu je pokazati najnovije i najbolje filmove iz cijelog svijeta, uz edukaciju publike o drugim kulturama, zanimljivim temama i iskustvima samih filmaša.

Osim Ogrestinim filmom, Hrvatska će se među sedamdesetak zemalja uvrštenih na festival predstaviti manjinskom koprodukcijom 'Oslobođenje Skoplja' Danila i Rade Šerbedžije, koja je također uvrštena u natjecateljski program istočne i srednje Europe.

U natjecateljskom programu Novi smjer, posvećenom debitantskim radovima koji inovativno redefiniraju filmsko pripovijedanje, prikazat će se još jedna hrvatska manjinska koprodukcija, 'Houston, imamo problem!' Žige Virca.

'S one strane' nakon nedavno završene distribucije u turskim kinima i projekcije na turskoj televiziji od 30. ožujka nastavlja kinodistribuciju u Italiji, u povodu čega će Ogresta, od 23. do 25. ožujka, u Rimu održati nekoliko konferencija za novinare.