SPEKTAKULARNO UPRIZORENJE

Uskoci oslobodili Klišku tvrđavu od Turaka

31.07.2011 u 13:22

Bionic
Reading

Na prostoru Kliške tvrđave nadomak Splita u subotu je navečer spektakularno uprizoren Uskočki boj za Klis, kojim se podsjeća na bitku iz 1532. godine, u kojoj je najprije turska vojska zauzela tu tvrđavu, a zatim su u protuudaru Kliški uskoci pod vodstvom Petra Kružića porazili otomanske osvajače i oslobodili je

U uprizorenju te bitke sudjelovalo je 12 povijesnih postrojbi iz Hrvatske i jedna iz Slovenije. U insceniranom Uskočkom boju za Klis rabljeno je tradicionalno srednjovjekovno oružje - sablje, koplja, topovi, štitovi, a uskoci su bili odjeveni u tradicionalne viteške odore s oklopima koji su štitili tijelo, dok su turski vojnici bili u tradicionalnim odorama otomanske vojske s turbanima na glavama.

Prostor između zidina Kliške tvrđave bio je prepun posjetitelja koji su promatrali atraktivno uprizorenje bitke u kojoj su inscenirane borbe prsa u prsa praćene jakom pucnjavom iz topova u zrak i glazbenom podlogom preko razglasa kojom je dočaravana dramatičnost, to jest izvornost borbe.

Inscenirane borbe također su bile praćene objašnjenima preko razglasa u kojim se podsjećalo da su turski osvajači uz pomoć izdaje i u odsutnosti tadašnjeg uskočkog vođe Petra Kružića uspjeli zauzeti Klišku tvrđavu, nakon čega su na tvrđavi, kako je rečeno, napravili 'dernek' (proslavu), nabijajući na kolac i odsijecajući glave zarobljenicima koji nisu htjeli prijeći na njihovu vjeru. Preko razglasa je objašnjavano da je Petar Kružić u vrijeme kad su Turci zauzeli Klišku tvrđavu bio u Vatikanu kod Pape i tražio pomoć koju je i dobio te je, kako je rečeno, kršćanska vojska oslobodila Klišku tvrđavu od Turaka.

Po povratku iz Vatikana, s vojničkom pomoći koju mu je udijelio Papa, Petar Kružić dolazi u Klišku tvrđavu i, kako je uprizoreno, kaže: 'Upravo se vraćam iz Vatikana, a Sveti Otac je jedini koji pomaže.' Kružić je, prema uprizorenju, pozvao Turke da se predaju rekavši im da će ih u protivnom 'pomesti'. Turci se odbijaju predati, a Kružić zapovijeda svojoj, kako je preko razglasa isticano, kršćanskoj vojsci, pohod na Turke i u borbi prsa u prsa nanosi im poraz i oslobađa Klišku tvrđavu.

'Preci su nam ostavili Klišku tvrđavu da ne zaboravimo njihovo dostojanstvo, i da učimo i nastavimo', rečenica je preko razglasa kojom je završen inscenirani Uskočki boj za Klis.

Uprizorenje Uskočkog boja za Klis središnji je događaj istoimene trodnevne kulturne manifestacije koja se u Klisu održava od 29. do 31. srpnja ove godine. Ta će manifestacija, koja se ove godine u organizaciji udruge Kliški uskoci održava prvi put, ubuduće, kako je najavljeno, postati tradicionalna. U sklopu ove manifestacije održava se i sajam starih zanata i obrta, a organizatori ističu da im je namjera pretvoriti manifestaciju i u važnu turističku ponudu Klisa.