tužna vijest

Umro dobitnik Pulitzera Cormac McCarthy, jedan od najvažnijih suvremenih američkih pisaca

13.06.2023 u 22:41

Bionic
Reading

Cormac McCarthy, čije su nihilističke i nasilne priče o Americi i njezinim granicama i postapokaliptičnim svjetovima dobile nagrade i filmske adaptacije, preminuo je u utorak u dobi od 89 godina

McCarthy, za kojega mnogi smatraju da je najveći američki pisac nakon Ernesta Hemingwaya ili Williama Faulknera, s kojima ga se ponekad uspoređuje, umro je prirodnom smrću u svom domu u Santa Feu u Novom Meksiku, navodi se u izjavi izdavača Penguin Random House koja navodi njegovog sina Johna McCarthyja.

Malo poznat u prvih 60-ak godina svog života, oduševljene recenzije za djelo 'Svi lijepi konji' iz 1992. - prve u njegovoj 'graničarskoj trilogiji' koja uključuje i kasnije knjige 'Križanje' (1994.) i 'Gradovi ravnice' (1996.). - sve su to promijenile.

Po knjizi je snimljen film, kao i po kasnijima 'Nema zemlje za starce' iz 2005. i 'Cesta' iz 2006. za koju je osvojio Pulitzerovu nagradu.'Nema zemlje za starc' duboko je uznemirujući kriminalistički roman o poslu s drogom koji je pošao po zlu, a brzo je adaptiran u film Joela i Ethana Coena koji je 2007. osvojio Oscara za najbolji film.

McCarthyja se nije moglo vidjeti na crvenom tepihu. Intenzivno privatan čovjek, gotovo nikad nije davao intervjue. Dopustio je rijetku iznimku za Oprah Winfrey 2007.

Izvor: Društvene mreže