in memoriam

HNK: U sjećanje na Krunoslava Šarića

13.06.2023 u 13:38

Bionic
Reading

Uprava HNK u Zagrebu, Drama i cjelokupno kazalište zahvalni su Kruni Šariću na njegovom umjetničkom radu, na duhu prijateljstva, posvećenosti i ljubavi prema kazalištu, čiji je bio dugogodišnji član, izvijestili su iz HNK u spomen na uglednog glumca koji je umro u ponedjeljak

Krunoslav Šarić rođen je 1944. u Derventi , a umro je jučer u Zagrebu u 79. godini.

Kao neke od glavnih karakteristika Šarićeva umijeća glume upravo su njegova glumačka energija i posvećenost profesiji, kroz čiji je tijek odigrao bezbroj uloga, i većih i manjih, od onih u suvremenim domaćim komadima, npr. Redatelj u Aixaiji, Radovana Ivšića, i Daut u Gundulićevu Osmanu, do uloga u klasicima svjetske literature, poput Postumusa Leonatusa u Cymbelinu Shakespearea i Jeshue Ha Nocrija u Majstoru i Margariti Bulgakova, ističu iz zagrebačkog HNK.

Nakon diplome na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, Krunoslav Šarić angažiran je u kazalištu Marina Držića u Dubrovniku. Nakon uloga u dubrovačkom teatru i dolaska u Zagreb, a od 1983. pa do odlaska u mirovinu 2010. bio je stalni član Drame HNK-a u Zagrebu.

Njegova prva predstava u Drami HNK bila je "Šteta što je kurva", Johna Forda, u režiji Georgija Para. Igrao je Vasquesa, prijetvornog Španjolca i ubojicu. Publika je pohvalila njegovu višeslojnu izvedbu zlog Vasquesa koji je, u ulozi Šarića, poprimio oblik persone koja na odbojan način postaje simpatična, upečatljiva i nametljiva u mjeri u kojoj ju je teško zaboraviti.

Osim u kazališnim predstavama, glumio je u brojnim filmovima, tv dramama i serijama te bio jedan od najzaposlenijih i najcjenjenijih hrvatskih televizijskih i filmskih glumaca. "Uvijek dosljedan sebi, velikog znanja i besprijekornog umjetničkog ukusa, birao je uloge po kvaliteti, a ne po kvantiteti, što nimalo nije umanjilo njegove umjetničke dosege" rekli su iz HNK.

Jedan od poznatih kazališnih redatelja s kojim je Krunoslav Šarić surađivao, bio je i Vito Taufer koji ga je zamolio da odigra minijaturnu, ali važnu ulogu Kamerdinera 2011. u Krležinim Gospodi Glembajevima. Iako je Šarić u tom trenutku već bio umirovljen, nije oklijevao znajući da se radi o jednoj, ali vrlo vrijednoj rečenici 'Gospon doktor su zaklali barunicu' te je pristao odigrati ulogu, uz duhovit komentar: 'Barem ne moram učiti tekst. Znam ga već i prije probe'.

"Upravo je tom ulogom još jednom dokazao kako je pravi umjetnik, glumac koji svoj posao shvaća kao druženje s velikim piscima i redateljima, kao i sa svojim kolegama glumcima; druženje koje svima na sceni i onima u gledalištu uvijek pruža iskrenu emociju i radost igranja" istaknuli su iz HNK u Zagrebu u sjećanje na Krunoslava Šarića