SVAĐE OKO PROŠLOSTI

Umjetnost totalitarizma Bugari preimenovali u socijalističku

26.08.2011 u 09:47

Bionic
Reading

U Sofiji se sljedeći mjesec planira otvaranje muzeja posvećenog umjetnosti nastaloj za vrijeme komunizma, što je – očekivano – izazvalo i određene prijepore. Naročito je kontroverzna odluka da se ustanova nazove Muzej socijalističke umjetnosti, s obzirom na to da je projekt dugo nosio naziv Muzej totalitarne umjetnosti

Za razliku od Hrvatske, u kojoj je uništeno više od tisuću partizanskih spomenika tijekom devedesetih, među kojima su i neka remek-djela moderne umjetnosti, neke države komunističkog bloka su se odlučile na drugačiji pristup svojoj prošlosti.

U Češkoj i Mađarskoj su otvoreni muzeji posvećeni umjetničkim djelima nastalim u vrijeme komunizma, među kojima naravno ima monumentalnih kipova Lenjina ili Staljina, ali i vrijednih radova koji nisu izgubili na važnosti s promjenom političkog sustava.

Sada se u sličnu muzejsku avanturu upustila i Bugarska, u čijem se glavnom gradu Sofiji sljedeći mjesec treba otvoriti Muzej socijalističke umjetnosti. Više od stotinu djela, izvučenih s tavana i iz podruma, treba činiti stalni postav muzeja oko kojeg se u bugarskoj javnosti počinje žustro raspravljati.

Prvi je problem naziv same ustanove, koji je prvobitno bio Muzej totalitarne umjetnosti, da bi se u zadnji čas preimenovao u Muzej socijalističke umjetnosti. Glavna kuratorica Bisera Josifova objasnila je tu odluku željom da se izbjegne 'emotivni ekstremizam' u bavljenju prošlošću, napominjući da u postavu imaju mnoga važna djela najslavnijih bugarskih umjetnika iz komunističkog perioda.

Pojedini bugarski političari su optužili ekipe Muzeja socijalističke umjetnosti za uljepšavanje komunističke prošlosti, no iza projekta čvrsto stoji tamošnji ministar kulture Veždi Rašidov, inače i sam kipar.

'Nova generacija mladih ljudi ne smije biti uskraćena za znanje o povijesti i naslijeđu svojeg naroda', izjavio je za medije Rašidov, čije ministarstvo je u muzej investiralo milijun i pol eura. Sve to je pak dio većeg projekta bugarske vlade, koja Sofiju želi brendirati kao mjesto poželjno za kulturni turizam. Zato se uz Muzej socijalističke umjetnosti radi i na otvaranju Muzeja suvremene umjetnosti, kao i tzv. bugarskog Louvrea, u kojem će biti predstavljena bugarska umjetnost od antike do danas.

Sve u svemu, od jeseni će se u Sofiji moći pogledati gigantske statue Lenjina i Staljina, velika crvena zvijezda koja je nekoć krasila sjedište bugarske Komunističke partije, kao i velika platna na kojima se slavi 'vječno prijateljstvo' između Bugarske i SSSR-a. Nema sumnje ni da će se rasprave o Muzeju socijalističke umjetnosti i djelima koje sadrži nastaviti u bugarskoj javnosti, no danas barem nikome zbog toga nije glava na panju.