od 24. listopada do 3. prosinca

Umjetnički paviljon: Izložba posvećena ženskoj fotografiji

19.10.2023 u 14:31

Bionic
Reading

Iako i dalje zatvoren, Umjetnički paviljon u Zagrebu nastavlja s izložbama na drugim lokacijama te se krajem listopada u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i Etnografskim muzejom Zagreb otvara izložba posvećena ženskoj fotografiji u Hrvatskoj

Izložba "Rasvijetljena soba – ženska fotografska praksa u Hrvatskoj" održat će se u Tehničkom muzeju Nikola Tesla od 24. listopada do 3. prosinca, a izložba "Rasvijetljena soba – Konflikt" u Etnografskom muzeju od 26. listopada do 25. studenog.

Predstavit će se 56 fotografkinja od druge polovine 19. stoljeća do danas, počevši od radova Sofije Hering, Marije Kelemen, Johanne Kohn i Julijane Erdödy Drašković te pojave fotografskih studija koje su vodile žene (Atelier Wollner, Foto Varnai i Foto Tonka) na prijelazu i kroz prva desetljeća 20. stoljeća.

Bit će tu i aktivne sudionice velikih europskih umjetničkih pokreta između dva svjetska rata Ivana Tomljenović Meller, Erna Gozze, Anita Antoniazzo, kao i angažirane svjedokinje Drugoga svjetskog rata, Elvira Kohn i Đurđa Koren, te autorice koje su odredile smjer razvoja medija nakon rata, poput Zlate Laure Mizner, Slavke Pavić, Milice Borojević.

Uključene su i slikarice koje su povremeno djelovale u području fotografije (Vera Nikolić Podrinska, Nasta Rojc, Vera Fischer, Jadranka Fatur) te suvremene fotografkinje, od kraja šezdesetih do danas (Karmela i Anka Marasović, Marija Braut, Nada Orel, Ljiljana Sundać Zuani, Sanja Iveković, Edita Schubert, Kristina Leko, Danijela Lušin, Sandra Vitaljić, Ivana Vučić, Marina Paulenka, Glorija Lizde, Petra Slobodnjak).

Autorica izložbe Sandra Križić Roban fokusira se na povijesne okolnosti ženske fotografije uvjetovane društvenim kontekstima koji su često bili (te još uvijek jesu) represivni spram žena.

Po njezinim riječima, namjera izložbe je ukazati na ograničenja unutar kojih se ženska fotografska praksa odvijala, na prepreke koje su pred autorice postavljene, ali i na važnost i širinu značenja fotografije kao jedinstvenog medija o kojem ovisi znanje o kolektivnom i individualnom kontekstu.

"Pritom ova izložba nije ni jedini mogući ni sintezni pregled djelovanja žena u fotografiji, nego pokazuje puteve kojima su se kretale, načine na koje je njihov rad vrednovan ili na kraju zaboravljen pa i odbačen", ustvrdila je.

Obje izložbe najava su knjige Sandre Križić Roban u kojoj će pojedini aspekti djelovanja u mediju i postupanja s fotografijom biti obuhvaćeni i obrazloženi ne samo iz pozicije historiografije, nego i iz rakursa znanstvenih i umjetničkih disciplina.

Kustosica izložbi je Jasminka Poklečki Stošić.