EUROKAZOVA TRIBINA

Ulazak u EU neće donijeti novac ni kvalitetu u kazalište

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 24.11.2011 11:46
  • Objavljeno 24.11.2011 u 11:37
kazalište maske drama

kazalište maske drama

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstick/Getty images

Gorući problem hrvatskog kazališnog sustava - nedostatak sredstava za produkciju i kvalitetne programe neće biti riješen ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, koja nema rješenja za slične probleme vlastitih kazališta, jedan je od zaključaka posljednje Eurokazove predizborne tribine, održane na temu 'Za Europu spremni!? Izazovi kulturnih politika EU i domaći odgovori'.

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, koja je i sama, kako je rečeno, u ogromnoj krizi, ne trebamo očekivati nikakve drastične događaje koji bi značajno izmijenili našu situaciju u kulturi, zaključeno je na tribini na kojoj su sudjelovali umjetnici i ravnatelji gradskih kazališta i nezavisne scene te državna tajnica Ministarstva kulture Nina Obuljen

Kao jedan od osnovnih problema u kazališnom sektoru Goran Sergej Pristaš iz kazališno-plesne skupine BADco istaknuo je 'tihi produkcijski embargo za nezavisne produkcije kojima se iz godine u godinu smanjuju sredstva'.

'Prostora imamo i više nego dovoljno, ali nema novca za produkcije, pa u nedostatku sadržaja nove zgrade, poput MSU-a ili Plesnog centra, već nakon nekoliko dana nakon otvaranja nemaju novca ni za hladni pogon', upozorio je Pristaš.

I ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih Dubravka Vrgoč upozorila je na nedostatak sredstava za programe, koji će iduće godine biti smanjeni dodatnih 30 posto, pa je i održavanje nekih tradicionalnih festivala s međunarodnim sudjelovanjem dovedeno u pitanje. Kao jedan od glavnih problema loše funkcionalnosti sustava izdvojila je 'prastari model kazališta koji nije spreman za europsku utakmicu i treba ga što prije promijeniti'.

Koprodukcijama bi se mnogi problemi mogli barem djelomično riješiti, mišljenja je redateljica Nataša Rajković, koja je kao jedno od rješenja ponudila poboljšanje komunikacije i suradnje između lokalne samouprave i Ministarstva kulture, između kojih, po dosadašnjim iskustvima, kaže, najčešće nema suradnje.

Na pitanje mobilnosti radne snage i budućeg sudjelovanja stranaca u našim projektima odgovorila je državna tajnica Nina Obuljen rekavši kako ulaskom u Uniju više neće biti administrativnih, niti pravnih prepreka za rad stranaca u hrvatskim kulturnim institucijama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi