sa(N)jam knjige u istri

Ruski pisac Jevgenij Vodolazkin: 'Politika je na margini u odnosu na ono što se događa u duši čovjeka'

13.12.2019 u 22:26

Bionic
Reading

U sklopu programa 'Slavenski đardin' na 25. sajmu knjige u Istri u petak navečer ruski pisac Jevgenij Vodolazkin u Puli je predstavio je svoju knjigu 'Lavr' (Naklada Ljevak) u kojoj se 'isprepleće impresivan niz slika i crtica iz doba prispodoba i praznovjerja'.

Riječ je o romanu zasnovanom na, kako se čulo na predstavljanju, 'fantastičnoj zamisli da se čovjeka jednog vremena transponira u drugo vrijeme, što piscu omogućava da na začudan način prikaže to novo, naše vrijeme'.

U razgovoru s moderatoricom predstavljanja knjige Ivanom Peruško Vindakijević pisac Vodolazkin rekao je kako je njemu u posljednje vrijeme privlačna misao da se sve što je najvažnije nalazi u čovjeku, odnosno pojedincu, o čemu i govori u romanu 'Avijatičar'.

'Sve sam više uvjeren da je politika na margini u odnosu na ono što se događa u duši čovjeka' - istaknuo je Vodolazkin koji je govoreći o 'Lavru' naglasio kako je ovaj roman pisan arhaičnim stilom i u maniri bajke zaokružuje kako je rekao 'priču o ljudskim sudbinama u doba smrti, dubokoj ponekad izazovnoj meditaciji o vjeri, ljubavi i misterijima'.

Na opasku kako ga mnogi književni kritičari uspoređuju s Umbertom Ecom te ga nazivaju novim književnim genijem, istaknuo je kako mu je taj epitet vrlo čudan.

Jevgenij Vodolazkin nagrađivani je ruski pisac međunarodnog ugleda prepoznat kao izvanredan pripovijedač, istančanog osjećaja za jezik i teme vezane uz različite slojeve ruske povijesti. Njegove knjige mahom posjeduju i jaku duhovnu dimenziju kojom propituje ljudski život u širem kontekstu povijesti, religije i društva.

  • +6
Jevgenij Vodolazkin Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Rođen je 1964. godine u Kijevu, gdje je 1986. godine diplomirao na Filološkom fakultetu. Godine 2000. doktorirao je obranivši doktorsku disertaciju na temu 'Svjetska povijest u književnosti Stare Rusije'. Radi u Institutu za rusku književnost u Sankt Peterburgu, a od 2012. uređuje zbornik Puškinskog doma 'Tekst i tradicija'. Autor je stotinjak znanstvenih radova o staroj ruskoj književnosti.