IMENUJE MINISTRICA

Ukida se vodstvo Pulskog festivala i traži ravnatelj

02.02.2017 u 10:45

Bionic
Reading

Tokom svoje povijesti Festival igranog filma u Puli doživio je u Hrvatskoj nekoliko organizacijskih i upravljačkih transformacija, a novost je da se mijenja Pravilnik prema kojem bi se ukinulo Umjetnički savjet i kao glavnu figuru postavilo ravnatelja

Ministarstvo kulture pokrenulo je e-savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, odnosno, javnu raspravu zbog izmjena Pravilnika o statusu i financiranju Pulskoga filmskog festivala, kojim se predviđa ukidanje tročlanog Umjetničkog savjeta i ponovno uvođenje funkcije umjetničkog ravnatelja tog festivala. Predloženo je da se umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala bira iz redova istaknutih filmskih stručnjaka na temelju javnoga poziva na mrežnim stranicama Ministarstva kulture na dvije godine, a imenovat će ga i razrješavati ministar kulture. Završetak procedure e-savjetovanja sa zainteresiranom javnošću te izbor umjetničkog ravnatelja očekuje se u ožujku. Koje bi ovlasti i zadatke imao umjetnički ravnatelj pulskog festivala? On bi Festivalskom vijeću predlagao glavni i prateći program Festivala, međunarodne izbornike pojedinih pratećih programa, međunarodne goste, naslove filmova za uvrštavanje u glavni i prateće programe, te određivao raspored projekcija filmova po naslovima u glavnome programu u Areni i sastav žirija Festivala. Također bi bio odgovoran za izvršenje programa Festivala.

Tokom svoje povijesti Festival igranog filma u Puli doživio je u Hrvatskoj nekoliko organizacijskih i upravljačkih transformacija. Festivalskim vijećem Pulskog filmskog festivala desetak godina je predsjedao redatelj Antun Vrdoljak, a zatim je 2000. godine tu funkciju preuzeo Branko Čegec, dok je za umjetničkog direktora izabran Armando Debeljuh. S tom ekipom započinje europeizacija pulskog festivala. Tri godine kasnije osniva se javna ustanova Pula Film Festival, a njen ravnatelj postaje Tedi Lušetić, današnji šef zagrebačke kulture, koji je bio i umjetnički ravnatelj jubilarnog 50. te 51. festivala. Zatim se na mjesto umjetničkog ravnatelja 2005. godine imenuje filmski kritičar Zlatko Vidačković, koji jasnije profilira međunarodni program pod nazivom Europolis-Meridijani, a hitove u Areni kao PoPularni program.

Vraća se i međunarodni žiri za strane filmove, kojem je predsjedavao Ronald Bergan. Vidačković na toj poziciji ostaje sve do 2013. godine, kad Ministarstvo kulture za vrijeme mandata Andreje Zlatar Violić ukida tu funkciju i uvodi tročlano Umjetničko vijeće, koje festival vodi do danas. U tom prvom sazivu Umjetničkog vijeća bili su Ivana Ivišić, dotadašnja voditeljica odjela za promociju i plasman u HAVC-u, dotadašnji voditelj službe za odnose s javnošću Festivala Hrvoje Pukšec i producentica Festivala igranog filma u Puli i voditeljica Kina Valli Tanja Miličić. Ubrzo Ivana Ivšić odlazi s te funkcije, a dolazi producent Mike Downey, dok predsjednik postaje Pukšec. U te tri godine, s direktoricom Gordanom Restović kao čelnom osobom Festivala, zabilježeni su značajni pomaci.

Festival je posjetilo više od 70 000 posjetitelja, a prikazano je čak 135 filmskih projekcija i 50 premijera, devet filmskih programa, šest predavanja, četit okrugla stola, pet predstavljanja knjiga, šest izložbi, osam koncerata, radionice i mnoštvo drugih popratnih programa na 15 lokacija. Zanimalo nas je da li je najdugovječniji umjetnički ravnatelj pulskog festivala Zlatko Vidačković, blizak HDZ-u, ponovno zainteresiran za tu prestižnu funkciju, no on to nije želio komentirati s obrazloženjem da je o tome prerano govoriti. Da podsjetimo: Vidačković je do sada obnašao brojne funkcije u domaćim i stranim filmskim organizacijama, predavao na Akademiji dramskih umjetnosti, a trenutačno je i programski voditelj Art-kina Metropolis MSU u Zagrebu.

Uoči zadnjih izbora zajedno s 50 umjetnika i kulturnjaka dao je podršku Domoljubnoj koaliciji, a zatim je u ožujku prošle godine, nakon što je glumica Anja Šovagović Despot dala ostavku na funkciju predsjednice Odbora za kulturu HDZ-a, napustio taj Odbor, u kojem je bio tajnik. Odbor su napustili i mnogi drugi članovi, a zatim se to tijelo raspalo. Komentirajući svoj devetogodišnji mandat, izjavio je da je u tom razdoblju povećan broj gledatelja na više od 70 tisuća, skandale je zamijenio miran i stabilan razvoj festivala u svim segmentima, filmski program je produljen na 15 dana, uveden je program manjinskih koprodukcija te programi hrvatskog i europskog kratkog igranog filma, međunarodni program Europolis gostovanjima je proširen na Zagreb, Rijeku i Dubrovnik, dok su Pulu između ostalih posjetili slavni glumci Greta Scacchi, Christopher Lee i Ralph Fiennes te redatelj James Ivory, te brojni europski selektori, novinari i kritičari. 'Festival je 2013. ušao u program MEDIA Europske unije, čime je priznata njegova visoka kvaliteta i ispunjavanje europskih festivalskih standarda', zaključio je Vidačković.