VELIKA IZLOŽBA U MSU

Uđite u laboratorij Petera Koglera

17.12.2014 u 11:20

Peter Kogler u MSU

Izvor: Promo fotografije / Autor: Damir Fabijanić

Bionic
Reading

Peter Kogler, jedan od najistaknutijih austrijskih umjetnika srednje generacije predstavio je u utorak u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti svoju izložbu, na kojoj će od 18. prosinca biti predstavljeni njegovi radovi nastali u protekle dvije godine, kojima je na vizualno dojmljiv način spojio svoju umjetnost i prostor Muzeja.

"Paradoksalno je da upravo stojimo u potpuno praznoj prostoriji, koja vjerojatno nikada dosad nije bila ovako vizualno nagomilana", rekao je Kogler u dvorani čije je zidove, pod i strop obložio tapetama s motivom cijevi, crnog printa na bijeloj podlozi.

Kogler svaku svoju izložbu prilagođava prostoru u kojem izlaže, a kaže da mu je s obzirom na veličinu dvorane u kojoj je izložio taj svoj rad, koji kao i svi ostali nema naziva, to bio poseban izazov. Tu je riječ o univerzalnom jeziku, razumljivom različitim kulturama, a na neki način on je i bezvremenski, objasnio je Kugler preobrazbu svog poznatog motiva za MSU, koji na posjetitelje ostavlja dojam izgubljenosti u vremenu i prostoru.

U jednoj od dvorana vidljiv je utjecaj američke umjetnosti, pop arta i minimalizma, na njegovo stvaralaštvo. Pomoću računala razvio je vrlo precizne vizualne strukture koje funkcioniraju kao super-znakovi u dvodimenzionalnom i trodimenzionalnom obliku, od mrava, do žarulja, bijelih štakora, cijevi.

"S jedne strane moj se umjetnički rad temelji na samo nekoliko motiva, osnovnoj vizualnoj abecedi i reduciranom jeziku, a s druge su tu stotine fotografija iz novina i interneta u kolažima kojima prikazujem nagomilani, neprestani dotok informacija", ustvrdio je.

Izložba počinje monumentalnom zavjesom, čestim objektom u Koglerovu radu, na kojoj je otisnut apstraktni motiv crvenih isprepletenih linija. Kroz nju se ulazi u prostor s velikom video-projekcijom na sva četiri zida, što je prva velika kružna video reprodukcija u Hrvatskoj. Prati je zvuk austrijskog umjetnika Franza Pomassla, koji je sastavni dio instalacije.

Svoj proces umjetničkog rada usporedio je s laboratorijem. Kao umjetnik prvo djelujete po impulsu, no s vremenom otkrivate nove slojeve, spajate različite elemente i gledate što će nastati, nekad je rezultat uspješan, a nekad ne, a kombinacije su bezgranične, objasnio je Kogler.

Izrazivši zadovoljstvo što su u MSU realizirane neke od Koglerovih najpoznatijih instalacija, ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić ocijenila je da će izložba biti dobiti dobar uvid u tematiku i vokabular njegova sveobuhvatnog i složenog rada.

Georg Christian Lack, direktor Austrijskog kulturnog foruma, istaknuo je kako je velika čast kao gosta imati umjetnika tog kalibra. To je naš najveći projekt u proteklom desetljeću, a drago nam je i što Kogler izlaže u tako prestižnom prostoru kao što je MSU, napomenuo je.

Peter Kogler (Innsbruck, 1959.) radio je kao profesor na Akademiji likovne umjetnosti u Beču i Muenchenu, a radovi su mu izlagani na prestižnim svjetskim i međunarodnim umjetničkim izložbama.

Kompjutorsku tehnologiju koristi od sredine osamdesetih, kao multimedijski način ukidanja fizičkog ograničenja arhitekture. Osim u muzejima stvarao je u javnim prostorima, hodnicima, haustorima, među ostalim, oslikao je i željeznički kolodvor u Grazu.

Njegova izložba u MSU bit će otvorena do 20. veljače.