20. LISTOPADA

U ZKM-u tribina o kazališnim adaptacijama poznatih romana

17.10.2017 u 21:30

Bionic
Reading

Gosti prve tribine 'Čitanje kazališta', koju potpisuje i vodi Srđan Sandić su profesorica Anera Ryznar i pisac Tomislav Zajec, koji će 20. listopada u Zagrebačkom kazalištu mladih razgovarati o ZKM-ovim kazališnim adaptacijama poznatih romana, među kojima su 'Črna mati zemla' i 'Čarobni brijeg'

Što roman gubi ili dobiva jednom kad ga se pretoči na kazališne daske i idu li kazališta na sigurno kad postavljaju neko vrlo poznato djelo? Ili je to ogroman rizik? To su samo neka od pitanja kojima će se baviti Anera Ryznar s Katedre za stilistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu i pisac Tomislav Zajec te voditelj tribine 'Čitanje kazališta', Srđan Sandić.

Serija tribina pod nazivom 'Čitanje kazališta', pokrenuta u sezoni 2016./17., novi je program ZKM-a koji pod nazivom knjige istaknute francuske povjesničarke kazališta Anne Ubersfeld propitkuje široki spektar kazališnih tema a održava se jednom mjesečno.

Sugovornici tribina su teoretičari i praktičari kazališta s kojima voditelj i autor koncepta Sandić o kazališnom polju raspravlja u širem kontekstu, interdisciplinarno, praktično i teorijski

  • +17
Črna mati zemla Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

U prvoj tribini ove sezone, 20. listopada, tema je 'Roman u raljama drame', odnosno propitivanje izazova adaptacije suvremenog romana na nedavnim primjerima 'Črne mati zemle' i 'Čarobnog brijega'.

  • +11
Premijera predstave Čarobni brijeg Izvor: Promo fotografije / Autor: Marko Ercegović

Tribina počinje u 19 sati u ZKM-ovoj dvorani Polanec.