U KEREMPUHU

U Zagrebu otvoreni 44. Dani satire Fadila Hadžića

13.09.2020 u 09:06

Bionic
Reading

Predstava 'Flex' Ivana Penovića u produkciji zagrebačkog KunstTeatra otvorila je u subotu 44. Dane satire Fadila Hadžića, koji do 26. rujna u Satiričkom kazalištu Kerempuh donose devet predstava, ove godine u epidemiološki ograničenim uvjetima i bez međunarodnoga predznaka

Publiku raspoređenu na propisanoj udaljenosti od najmanje dva metra i uz obavezan prazan red razmaka uvodno je pozdravio ravnatelj Kerempuha Roman Šušković-Stipanović. Istaknuo je kako je uslijed neizvjesnih epidemioloških okolnosti međunarodni festival kojim Kerempuh tradicionalno u lipnju zatvara svoju tekuću sezonu ove godine iznimno prebačen na rujan, te je izbor predstava ograničen na one iz Hrvatske.

Do prije tjedan dana festival je računao na predstave iz Slovenije, rekao je, međutim, u posljednji je trenutak otkazano i ranije planirano gostovanje SNG-a Maribor, koje je sa svojom predstavom 'Popolni tujci' trebalo otvoriti 44. Dane satire, kao i ono SNG-a Nova Gorica, čija ga je predstava 'Realisti' trebala zatvoriti, te je tako festival, ove godine iznimno, izgubio svoj međunarodni karakter.

'Ako je nešto izvjesno, to je da je sve neizvjesno. Ono što jest konstanta festivala je da su predstave i dalje vrlo kvalitetne i zanimljive', rekao je Šušković-Stipanović. Izrazio je zadovoljstvo što će festival ove godine ugostiti čak dvije predstave iz Splita, te nakon dugo vremena i dubrovačko Kazalište Marina Držića, a u programu je i predstava 'najmlađeg' zagrebačkog kazališta, Lude kuće.

Zahvalio je financijskim pokroviteljima festivala Gradu Zagrebu, Ministarstvu kulture i Turističkoj zajednici Grada Zagreba, te posebno, kazališnoj publici. 'U ovim trenucima koji za kazalište nikada neće biti 'novo normalni' važno je održati se, a to ne možemo bez vas. Vi ste oni koji nam daju kisik u ovim trenucima, da možemo disati', kazao je.

Festival je otvorila predstava 'Flex' Umjetničke organizacije Punctum i KunstTeatra, novi autorski uradak dramaturga i redatelja Ivana Penovića koja tematizira jednoobraznost identiteta u suvremenom društvu besmislenih poslova i zamjenjivih radnika.

U stilu apsurdističkoga teatra, glumci Bernard Tomić, Karlo Mrkša, Pavle Vrkljan i Domagoj Janković, uz video prisutnost Matije Čigira, grade uigrani izvedbeni svijet kafkijanske groteske, bešavno miješajući stilske registre, uključujući izvrsnu dionicu mock-mjuzikla, uz obilje dobro tempiranih gegova i odličnih dijaloških razmjena.

Satirizirajući i izvrćući ruglu priglupost birokratizirane hijerarhije sustava, predstava tematizira brojne neuralgične točke društva, sve do tjeskobnog antiklimaksa u završnici. Kazališna publika, raštrkana po dvorani i u smanjenome broju, razgaljeno je reagirala na prvu predstavu ovogodišnjih Dana satire, nagradivši glumce velikim aplauzom i smijehom za vrijeme čitave izvedbe.

Slijedi kabare  'Joj, Hrvati' Lude kuće

44. Dani satire Fadila Hadžića do 26. rujna donose ukupno devet predstava u konkurenciji za festivalske nagrade, koje je izbornica Željka Turčinović izdvojila među 52 prijavljene i u okvirima ograničenih epidemioloških mogućnosti zbog kojih je bila prisiljena prilagođavati izbor prvo na predstave iz Hrvatske i Slovenije, a potom i samo na one iz Hrvatske.

Festivalski program nastavlja se u utorak, 15. rujna, izvedbom kabarea 'Joj, Hrvati!' u produkciji nezavisnog kazališta Luda kuća iz Zagreba, autora i redatelja Ivana Đuričića, koji prati događaje iz hrvatske prošlosti od stoljeća sedmog do specifične točke u budućnosti, ali obrađene tako da više govore o nama danas nego o samim povijesnim trenucima iz kojih su izvađeni.

U izboru ovogodišnjih Dana satire našla se i monodrama Dražena Šivaka prema tekstu Darija Foa 'Mistero Buffo' (16. rujna). Domaćin festivala, Kerempuh, sudjeluje s dvije predstave, 'Bilježnicom Robija K.' (17. rujna) u režiji i adaptaciji Marine Pejnović, i komedijom 'Ja od jutra nisam stao' (23. rujna) autorice Une Vizek.

Na Danima satire ove će se godine prvi puta predstaviti splitsko nezavisno kazalište PlayDrama, s predstavom 'Dijete našeg vremena' (18. rujna), generacijskom pričom o odrastanju mladih po tekstu Ivane Vuković. Iz Dubrovnika na Dane satire dolazi i kultni kazališni komad 'Kate Kapuralica' Vlaha Stullija u produkciji Kazališta Marina Držića i režiji Ivice Kunčevića (19. rujna).

Autorski projekt prema Čehovu, 'Tri sestre' Bobe Jelčića HNK-a Zagreb na programu je 22. rujna, a posljednja predstava ovogodišnjeg festivalskog izdanja bit će 'Lepurica' (24. rujna) splitskog HNK-a, kultni 'Pigmalion' Bernarda Shawa koji je redatelj Mario Kovač adaptirao u zavičajnu splitsku komediju.

Festival će 26. rujna završiti svečanom dodjelom nagrada i koncertom Maje Posavec.