kulturni vodič

Frljić na akciji, domaći kantautori i šetnja oko Zagrebova stadiona

11.03.2024 u 13:03

Bionic
Reading

Kao i svakog ponedjeljka, donosimo vam kratak pregled gustog i dinamičnog tjedna kad je riječ o kulturnim zbivanjima u Zagrebu

Ponovno smo probrali naše e-mail pretince i sastavili kulturni vodič. Ovog tjedna nudimo kazališnu predstavu, promociju knjige, dva koncerta, projekciju filma i neobičnu šetnju. Počinjemo u utorak navečer, a završavamo u subotu, taman u vrijeme ručka. Dobar tek!

Utorak, Zagrebačko kazalište mladih

Ako još niste pogledali 'Braću Karamazove' proslavljenog redatelja Olivera Frljića, koji se ovom predstavom u popularni Zekaem vratio nakon devet godina, ovog tjedna imate jedinstvenu priliku. Naime kazalište časti popustom od četiri eura za obje izvedbe ovog uzbudljivog diptiha. Prva je na rasporedu u utorak, druga u srijedu, a sve što trebate je prilikom kupovine unijeti promotivni kod ZKM38 i, naravno, pripremiti se za odlazak u kazalište dva dana zaredom. Pomalo je nevjerojatno, no to nije sve - uz predočenje dviju kupljenih ulaznica za izvedbu u srijedu, treća ulaznica je gratis. Predstava počinje u 20 sati.

Izvor: Društvene mreže

Preporuka je da se ulaznice kupe online, ovdje za prvu izvedbu i ovdje za drugu. Požurite, mogle bi ubrzo planuti, i ne zaboravite unijeti promotivni kod!

Srijeda, Kinoteka bar

Nakladnik V.B.Z. nastavlja aktivno promovirati domaće autore, što prilično uspješno čini u kafiću zagrebačke Kinoteke. Ovog tjedna svoj šesti roman naslova 'Plan savršenog neuspjeha' predstavit će Emir Imamović Pirke, a autoru će društvo praviti superurednik Kruno Lokotar i književni kritičar Pablo Srdanović. 'Plan savršenog neuspjeha' drama je o krhkosti žilavog čovjeka na poduzetničko-turističkoj podlozi, o imanju i nemanju, o kognitivnoj asonanci koja vodi prema bazenu od blata, poručio je nakladnik u najavi događanja. U ciklusu 'Čitajmo domaće autore' čeka nas još druženje s Tahirom Mujičićem, Branislavom Glumcem, Alminom Kaplanom, Markom Tomašem, Veliborom Čolićem i mnogim drugima.

  • +8
U Botaničaru predstavljen roman 'Terorist' Emira Imamovića Pirkea Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Promocija počinje u 19 sati i ulaz je, naravno, besplatan. Međutim, ako želite naći slobodan stolac, morat ćete se dobrano pomučiti ili doći barem pola sata ranije. Kafić Kinoteke s vremenom je postao iznimno posjećeno mjesto, jedno od središta zagrebačkog kulturnog života.

Četvrtak, Vintage industrial bar + Peti kupe

Za četvrtak smo predvidjeli čak dva koncerta, jedan u Vintage industrial baru, drugi u Petom kupeu. Morat ćete pažljivo odvagnuti prilikom donošenja odluke u koji se prostor zaputiti. U prvom će nastupiti Bad Daugther, noviji alter ego Dunje Ercegović, umjetnice koja je pažnju kulturne javnosti privukla prije desetak godina svojim projektom Lovely Quinces. Njoj će kao podrška nastupiti kompozitorica i producentica Ivona Eterović, poznatija kao tonota. Istovremeno će u Petom kupeu koncert održati J.R. August, kantautor koji slavi 10 godina karijere, odnosno toliko je prošlo od izlaska njegova prvog izdanja 'Change of Seasons'.

Izvor: Društvene mreže

Ulaznice za prvi događaj mogu se kupiti u Dirty Old Shopu po cijeni od popularnih 10 eura dok će na ulazu koštati 14. Što se tiče drugog događaja, on je nešto skuplji i trenutačno su u prodaji ulaznice po cijeni od 21 eura, koje se mogu nabaviti ovdje.

Petak, Dokukino

Epska tragikomedija braće Maysles upoznaje nas s Velikom i Malom Edie Bouvier, dvjema ekscentričnim rođakinjama Jackie Bouvier Kennedy Onassis koje žive u osami u East Hamptonu, u zapuštenom zdanju pod najezdom proždrljivih rakuna, okružene vlastitim portretima, plijesni, mačjom hranom i praznim ambalažama te mnoštvom predmeta iz slavnije prošlosti. Edie je strašno vezana za majku, ali je ujedno mrzi, majka unižava Edie, ali je nikad nije pustila od sebe, obje misle da bi im bilo bolje jednoj bez druge, no istovremeno su nerazdvojne. 'Grey Gardens' jedan je od najcjenjenijih izdanaka direktnog filma - u pitanju je utjecajni stilski pokret koji se javio šezdesetih, pretežito vezan uz skupinu dokumentarista okupljenu oko tvrtke Roberta Drewa (Drew Associates: Richard Leacock, D. A. Pennebaker, Albert i David Maysles i dr.). Uvodnu riječ u film održat će filmski kritičar Luka Ostojić.

Izvor: Društvene mreže

Ulaznice za projekciju ovog neobičnog filma, koja je na rasporedu u 18 sati, mogu se kupiti ovdje. Cijena je zaista popularna - tek tri eura. Požurite, Dokukino je maleno, do petka bi ih moglo nestati.

Subota, Kranjčevićeva ulica

Ako niste noćna ptica, pronašli smo idealan događaj za vas! Nakon obavljenog subotnjeg špeceraja, ako vremenske prilike posluže, održat će se vođena šetnja stadionom u Kranjčevićevoj ulici, ugodnijim od dva mjesta na kojem se u Zagrebu igraju prvoligaške nogometne utakmice. S obzirom na to da je najavljena njegova rekonstrukcija, ovo je možda posljednja prilika da se upoznate sa zaista zanimljivim primjerkom sportske arhitekture, kao i s čitavim blokom koji ga okružuje (Kranjčevićeva - Badalićeva - Adžijina - Brozova).

Novi stadion Kranjčevićeva Izvor: Društvene mreže / Autor: Grad Zagreb

Šetnja je na rasporedu između 10 i 13 sati, vodič je Vanja Radovanović iz inicijative Mapiranje Trešnjevke, a moli šetače da ponesu obuću i odjeću koja će im omogućavati hodanje po blatnom i neravnom terenu i provlačenje kroz grmlje.