DEBITANTSKA PREDSTAVA

U splitskom HNK održana premijera baleta 'Petar i vuk'

19.06.2020 u 23:45

Bionic
Reading

Premijera baleta 'Petar i vuk', na glazbu simfonijske bajke Sergeja Prokofjeva, u izvedbi mladih plesača Baletnog studija HNK Split i koreografiji Remusa Dimachea i uz glazbenu pratnju Orkestra Hrvatskog narodnog kazališta, održala se večeras

'Petar i vuk' klasik je dječjega kazališta 20. stoljeća koji se već više od osam desetljeća izvodi širom svijeta na oduševljenje najmlađe, ali i publike svih uzrasta, ističe se u najavi splitskoga HNK. Djelo se smatra idealnom 'ulaznicom' za djecu u svijet umjetničke klasične glazbe, a izvodi se u najrazličitijim inačicama, od orkestralnih verzija preko plesnih i dramskih predstava, igranih i animiranih filmova.

Orkestralna suita 'Petar i vuk', za koju je Sergej Prokofjev skladao glazbu i napisao tekst, praizvedena je u Moskvi 1938. po narudžbi Središnjeg moskovskog kazališta za djecu u svrhu edukacije najmlađih kazališnih gledatelja. Djelo je skladano za gudački orkestar kojemu su pridruženi puhačka sekcija i udaraljke te narator. Svaki je lik priče predstavljen jednim instrumentom.

Fabula je jednostavna. Dječak Petar provodi dane u djedovoj kućici u šumi. Jednog dana ostavi otvorena vrata dvorišne ograde i krene na livadu. Djed ga upozorava na opasnost od vuka, ali mu mali Petar ne vjeruje, bježi i kreće u susret opasnosti. Priča ima sretan kraj, strašnog vuka uhvate i savladaju Petar i njegov djedica uz pomoć prijatelja. Vuku ne učine ništa nažao, već ga uz vedru glazbu zajedno s prijateljima otprate u zoološki vrt.

Premijera baleta 'Petar i vuk' Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Kako ističu iz kazališta, Modernu grupu Baletnog studija HNK Split osnovao je 2017. solist Baleta HNK Remus Dimache, s misijom da djecu i mlade uvede u svijet modernog plesnog izraza. Grupa svake godine sudjeluje na natjecanjima s kojih se redovito vraća s pregrštom medalja, vrlo često kao najnagrađivanija natjecateljska ekipa.

Remus Dimache solist je Baleta HNK Split od 2001. godine. Osim brojnih solističkih uloga u modernom i klasičnom baletnom repertoaru, bavi se i pedagoškim radom u Baletnom studiju HNK Split za što je i nagrađen priznanjem za mentora i koreografa na natjecanju plesača suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska. 'Petar i vuk' Remusova je koreografska debitantska predstava na sceni HNK Split.

Scenografiju potpisuju Dinka Jeričević i Morana Petrović koja je ujedno i kostimografkinja. Oblikovatelj svjetla je Branimir Bokan, oblikovatelj tona Petar Ivanišević, pripovjedač Lovre Kondža, a video-realizator Ivica Kalinić.