NASTAO NA TEMELJU PLAKATA

U splitskoj Plinarskoj ulici oslikan nenavijački i nepolitički mural

14.08.2020 u 17:32

Bionic
Reading

Na fasadi i velikoj vratnici atelijera Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Plinarskoj ulici u Splitu u petak je obilježeno postavljanje u novije vrijeme prvog nenavijačkog i nepolitičkog murala, nastalog na temelju plakata ilustratora Alema Ćurina za Splitsko ljeto 1998.

Mural je dimenzija 14 puta 9,5 metara, na njemu piše "Možda bi vam bilo bolje da niste tu", a realiziran je na inicijativu Građanske inicijative Split koju je podržao HNK. Oslikali su ga akademski slikari Luka Duplančić i Ivan Svaguša, a ideja za mural nastala je još prije dvije godine u gradskom kotaru Varoš.

  • +2
Predstavljen mural nastao po plakatu za Splitsko ljeto 1998. Izvor: Cropix / Autor: Josko Supic / CROPIX

Umjetnik Luka Duplančić rekao je da, iako su mislili da će im za oslikavanje murala trebati 15 dana bilo dovoljno svega devet dana. Zbog velikih vrućina svakim danom s poslom započinjali sve ranije i da im je već u podne bilo jako opasno biti na skeli sa koje su oslikavali mural.

"Netko je čak anonimno policiji dojavio da mi nešto crtamo i pišemo uvredljivi sadržaj, no mislim da će vrijeme sve pokazati. Drago nam je da je mural tu i vjerujemo kako će ih ubuduće biti još više", kazao je Duplančić.

Rad na muralu izazov je bio i drugom umjetniku Ivanu Svaguši koji kaže kako su radili u tehnici akril. Dodaje da im je to bio izazov raditi pogotovo što je bilo dosta vruće, no radili su sa guštom.

"Vjerujemo da će ovaj mural pokrenuti domino efekt i još murala, kao i još nekakvih građanskih inicijativa", poručio je Svaguša.