IZLOŽBA KARIKATURA

U se, na se i poda se u galeriji Zvonimir

30.06.2009 u 09:19

Bionic
Reading

U galeriji 'Zvonimir' otvorena je 14. međunarodna izložba karikature na temu 'U se, na se i poda se', na kojoj je svoje radove predstavilo 80 karikaturista iz 40-ak država svijeta

Na izložbu natjecateljskog karaktera pristiglo je 899 radova 409 karikaturista iz 59 država. Ocjenjivački sud, u sastavu Rudi Aljinović, Branko Ilić, Joško Marušić, Petar Pismestrović i Frane Dulibić, odabrao je 120 najkvalitetnijih radova od 80 autora (Kina, Makedonija, Švedska, Japan, Hrvatska, Turska, Ukrajina, Australija, Kostarika, Bugarska...), te dodijelio nagrade i posebna priznanja.

Zlatnu medalju 14. međunarodne izložbe karikature odlukom Ocjenjivačkog suda dobio je Australac Louis Postruzin, srebrna medalja pripala je Aristidesu E. Hernandesu Guerreru s Kube, a brončana Jugoslavu Vlahoviću iz Srbije.

Dodijeljeno je i pet posebnih priznanja koje su dobili Raimundo Waldez da C. Duarte (Brazil), Maria Maklakova (Rusija), Mojmir Mihatov (Hrvatska), Barteomiej Kuznicki (Poljska) i Luc Vernimmen (Belgija).

Brojne goste i uzvanike na otvorenju je pozdravio Davor Trgovčević, dopredsjednik Hrvatskog društva karikaturista (HDK), zahvalivši galeriji 'Zvonimir' i Ministarstvu obrane na ustupljenom prostoru te na činjenici da su prepoznali vrijednost karikature. Karikatura se danas našla u osjetljivu položaju, nasuprot komercijalnim reklamama, rekao je Trgovčević istaknuvši važnost ove međunarodne izložbe koja svoju dugovječnost, kako je rekao, zahvaljuje kvaliteti radova i nepristranosti žirija.

Izložbu je otvorio Ivan Šarić, predsjednik HDK, koji je ovogodišnju godišnju nagradu Hrvatskog društva karikaturista uručio Otu Reisingeru.

Međunarodnu izložbu karikature organiziralo je Hrvatsko društvo karikaturista, uz potporu Ministarstva kulture i zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Izložba je otvorena do 15. srpnja, a ulaz je slobodan.