novo u ponudi grada

U Rijeci otvoren prvi hrvatski specijalizirani muzej farmacije

22.10.2020 u 15:42

Bionic
Reading

JGL Muzej farmacije, nastao u suradnji tvrtke Jadran Galenski Laboratorij (JGL), Muzeja grada Rijeke i Grada Rijeke, otvoren je u četvrtak u Užarskoj ulici u središtu Rijeke

Riječ je o specijaliziranom muzeju u kojemu je prikazana povijest hrvatskog i svjetskog ljekarništva. Idejni začetnik muzeja i predsjednik Upravnog odbora JGL Ivo Usmiani kazao je da su se izlošci za muzej prikupljali tijekom 30 godina djelovanja tvrtke JGL. Odluka o pokretanju Muzeja farmacije donijeta je s imenovanjem Rijeke europskom prijestolnicom kulture, čemu smo željeli dati svoj doprinos, rekao je Usmiani. Zadatak ovog muzeja je da afirmira ljekarništvo, rekao je i ustvrdio da je farmacija znatno doprinijela razvoju Rijeke i društva.

Voditeljica projekta JGL Muzeja farmacije i članica Upravnog odbora JGL Eva Usmiani Capobianco navela je da su pripreme, prilagodba prostora i opremanje trajali godinu i pol. Muzej se sastoji od 10 cjelina, među kojima su zeleni zid s ljekovitim biljem na ulazu, vremenska lenta s 18 značajnih događaja iz povijesti farmacije, ljekarnički laboratorij, ljekarnička knjižnica, JGL kutak i cjelovita ljekarna iz prve polovice 20. stoljeća.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da je više nego iznenađen i zahvalan na uređenju ovog prostora. JGL je gotovo u potpunosti iznio sam ovaj projekt, uz podršku Grada Rijeke i Muzeja grada Rijeke od početne ideje, rekao je gradonačelnik. Barem do otvaranja novog Muzeja grada Rijeke u kompleksu Benčić ovo će biti najatraktivniji muzejski prostor u Rijeci, naglasio je.

Okupljene su pozdravili i zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović te državni tajnik u ministarstvu kulture i medija Ivica Poljičak.

  • +8
U Rijeci otvoren Muzej farmacije Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL