NOVA SURADNJA

U Rijeci se u rujnu otvara JGL Muzej farmacije

04.06.2020 u 15:32

Bionic
Reading

Krajem rujna u Rijeci će se otvoriti Muzej farmacije kao rezultat suradnje tvrtke Jadran galenski laboratorij (JGL) i Muzeja grada Rijeke, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare

Predsjednik Upravnog odbora JGL-a Ivo Usmiani i pokretač osnivanja Muzeja farmacije istaknuo je da tvrtka JGL baštini dugu ljekarničku tradiciju te je proučava i prikuplja opremu i materijale vezane uz nju.

U projekt Muzeja farmacije ušli smo s mnogo entuzijazma i strasti, rekao je.

Usmiani je kazao da prvi dokaz o postojanju ljekarništva u Rijeci potječe iz 1437. godine, kad se u zapisu gradskog notara spominje apotekarius Petrusan iz Venecije, koji uzima u zakup ljekarnu na gradskom trgu. Od tada je u Rijeci djelovalo mnogo ljekarničkih obitelji, rekao je.

JGL čuva oko 1500 muzealija, dokumenata, knjiga i predmeta vezanih uz farmaciju koji će se izložiti u muzeju.

Željeli smo, dodao je, taj projekt ostvariti u 2020. godini, dajući time doprinos projektu Europske prijestolnice kulture.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da je oduševljen prijedlogom te da je, zahvaljujući tome što se radi o tvrtki JGL, bilo jasno da je riječ o ozbiljnom projektu koji će se realizirati kako je i planiran. 

U realizaciju je uključen Muzej grada Rijeke te je pronađen odgovarajući prostor površine 140 četvornih metara u Užarskoj ulici u središtu Rijeke.

Ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović smatra da će taj muzej doprinijeti izloženome u Muzeju farmacije s dijelom svoje zbirke vezene uz ljekarništvo u Rijeci. Novi muzej bit će dio Muzeja grada Rijeke te će se zajedno i promovirati, dodao je.

Voditeljica projekta utemeljenja muzeja i članica Upravnog odbora JGL Eva Usmiani Capobianco izvijestila je da je u tijeku prilagodba prostora i ishodovanje potrebne dokumentacije.

U muzeju će biti 10 tematskih cjelina, među kojima su vremenska lenta riječke, hrvatske i svjetske ljekarničke povijesti, prikaz laboratorija za izradu ljekarničkih pripravaka, istaknuta značajna imena, ljekarnička biblioteka s farmakopejama, dio posvećen povijesti i djelovanju JGL i zona ljekovitog bilja.