VRIJEDNO NALAZIŠTE

U Puli pronađeni ostaci srednjovjekovnog groblja

25.01.2013 u 12:39

Bionic
Reading

Iza zida stare lokacije Opće bolnice u Puli, bageri su 'zakačili' podzemne grobove te su na vidjelo izašli i dijelovi ljudskih kostiju, a nagađa se da bi upravo novo nalazište moglo biti groblje koje Dante spominje u svojoj 'Božanstvenoj komediji'

U Preradovićevoj ulici u Puli, gdje su tijekom plinofikacije i rekonstrukcije vodovodne mreže neočekivano na 30-ak centimetara dubine pronađeni grobovi koji datiraju iz srednjeg vijeka, nastavljeno je daljnje istraživanje. Iza zida stare lokacije Opće bolnice, bageri su 'zakačili' podzemne grobove te su na vidjelo izašli i dijelovi ljudskih kostiju.

Nalazište u Puli

Nakon jučerašnjih prvih radova danas su otkriveni novi nalazi. Sudeći po procjeni pulskog arheologa Željka Ujčića, voditelja arheološkog nadzora i istraživanja na tom području, najvjerojatnije je riječ o nekadašnjem srednjovjekovnom samostanu sv. Mihovila.

Radovima na drugom grobu, udaljenom tek nekoliko centimetara od prvog, očišćen je tek prvi sloj i pronađen je dio lubanje, koji je nažalost tijekom otkapanja malo i stradao.

Javnost je najviše zaintrigirala priča o velikom groblju u Puli koje Dante spominje u svojoj 'Božanstvenoj komediji', a koje bi moglo biti upravo groblje u Preradovićevoj. Iako zasad za to nema dokaza, neke naznake ipak postoje. S obzirom da su se groblja širila i onda, kao i sada, moguće je da se zaista radilo o velikom groblju koje se prostiralo na tom, u to doba velikom području pa ga je Dante spomenuo u svom epskom spjevu.