počele 'biljke i svirke'

U parku Tuškanac poslušajte kako zvuči Bach u spoju harmonike i glasovira

30.06.2017 u 15:27

Bionic
Reading

Novo izdanje festivala Biljke i svirke u parku Tuškanac traje do 2. srpnja, a osim brojnih koncerata na otvorenom, posjetiteljima na nekoliko lokacija, međusobno udaljenih kratkom šetnjom, nudi klavire na kojima bilo tko može spontano zasvirati

Na programu festivala Biljke i svirke 30. lipnja od 19 do 21 sat su latino i gypsy jazz, uz nastupe kvarteta Krajačić, First, Delac & Kugler i Oridano Gypsy Jazz Banda. LadieSax Quartet i Cello Serenades (Zita Varga, violončelo / Nadia Varga Modrić, glasovir) provest će nas, među ostalim, i kroz djela Papandopula i Bartoka.

Večer kasnije, 1. srpnja, rezervirana je za Accordeon Flash, koji će otkriti kako Bach zvuči u spoju harmonike i glasovira, potom Sudar Beat i String Thing, koji će odsvirati Beethovenov String Trio Nr. 2, Op.9.

Nedjelja, ujedno i posljednji dan festivala, bit će obojana u jazz standarde (3 Colors Of Jazz), a vraćaju se i zvukovi gypsy jazza (Oridano Gypsy Jazz Band). Trio Reverie (glasovir, violina, violončelo) malo će skrenuti put Brahmsa, Haydna i Piazzolle, dok će Elly’s Guitar Quartet i GuEllyBa Orchestra prizvati Elfmana,  Piazzollu, Cardona i narodne latinskoameričke. Ovogodišnje Biljke i svirke zaokružit će duo harfe skladbama Debussyja i Francka. 

U parku Tuškanac počeo festival 'Biljke i svirke' Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Također, svaki dan u sklopu Ciklusa Virtuoso mladi glazbenici izvodit će poznate klasike Beethovena, Francka, Papandopula, Schuberta, Chopina, Piazzolle, Debussyja i drugih, a klaviri će od 12 do 19 biti postavljeni i na nekoliko lokacija –  međusobno udaljenih kratkom šetnjom – potpuno prepušteni posjetiteljima da spontano zasviraju što god požele. 

Na dan otvaranja festivala, 29. lipnja, predstavljen je jazz izbor Vida Hribara na glasoviru, pop blues repertoar Zvonimira Varge (glasovir, gitare). Mak Grgić na gitari je izvodio djela Bacha, Isaaca, Brittena, Zambinija i drugih, a nastupili su i Oridano Guitar Trio predvođen Orjenom Riđanovićem te Soprano Arias, koji je u sastavu Marija Lešaja (soprano), Kosjenka Turkulin (glasovir), izveo Schumana, Schuberta, Straussa, Debussyja i Wolfa.

Događanje je besplatno za sve posjetitelje.