uz podršku mladih pjesnika

U Osijeku predstavljena knjiga 'Arsen: Sjećanja'

29.05.2023 u 11:39

Bionic
Reading

Prvi Panonski festival knjige, održan od 24. do 28. svibnja u Osijeku pod sloganom 'Čitaj, lega, čitaj!', završen je u znaku Arsena Dedića, razgovorom s Dianom Šetkom, autoricom njegove biografije 'Arsen: Sjećanja', uz pjesničku podršku mladih osječkih pjesnika Mislava Bartoša, Brune Koića i Slavka Babića, koji čine pjesničku skupinu 'Na krajičku jezika' i sjajnu gitarističku pratnju Bojana Sauerborna

Moderatorica tog četrdesetminutnog prisjećanja na najplodnijeg hrvatskog kanautora, uz prisustvo brojnih Arsenovih ljubitelja, bila je književnica Ivana Šojat, koja je doista pokazala iznimno zanimanje za životopis Arsena Dedića, tiskan u izdanju zagrebačke nakladničke kuće Profil, koja je na toj prvoj osječkoj manifestaciji knjige među četrdesetak izlagača predstavila i ostala svoja najnovija nakladnička izdanja, stoji u priopćenju.

Jednu od naših najplodnijih recentnih književnica zanimalo je, među ostalim, zašto se autorica odlučula za netipičan način pisanja spomenute biografije, bazirajući se na autoričinim intervjuima s Arsenom tijekom njezine novinarske karijere, kao i razgovorima s njegovim prijateljima, suradnicima i obitelji. Kao i kako je knjiga nastajala, je li bilo teško prikupiti tako opsežan materijal, zbog čega je ta biografija i svedočanstvo vremena, kakav je Arsen bio privatno, koliko je utjecao na glazbeni ravoj svog sina Matije Dedića, ponešto o specifičnom Arsenovom humoru, pa i cinizmu, te ima li išta što je u knjizi možda 'umotano u celofan' i preskočeno iz nekih razloga.

'Željela sam da to bude istinito svjedočanstvo o glazbeniku renesansnih interesa i nevjerojatne lakoće stvaranja pa sam se zato odlučila na formu u kojoj će oni koji su ga najbolje poznavali i voljeli ispričati anegdota iz raznih faza Arsenovog života. Stoga je sve što je napisano knjizi 'Arsen: Sjećanja' istina. I ništa nije uljepšano ili skriveno – od odrastanja, karijere, velikih ljubavi do smiraja uz Gabi, ponosom na sina Matiju, kći Sandri i svoje dvoje unučice Lu i Emu, odlaska… Konačno, Arsen nikada nije bježao od bilo kakvog pitanja pa ne bi bilo ni pristojno uljepšavati njegov uistinu fascinantan životopis', rekla je u razgovoru autorica knjige Diana Šetka.