9. STUDENOGA

U kina stiže Matanićev film o zataškanom slučaju egzorcizma u Vodnjanu

18.10.2017 u 17:11

Bionic
Reading

Psihološki horor 'Egzorcizam', najnoviji film Dalibora Matanića, koji na autentičan način opisuje slučaj djevojke opsjednute sotonom, u kina stiže 9. studenoga, a baziran je na istinitoj priči o djevojci iz Vodnjana

U rujnu 2016. Dalibor Matanić i autorska ekipa okupljena oko novog projekta u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula započela je rad na predstavi koja progovara o egzorcizmu. Uzevši obred koji oslobađa pojedince opsjednute sotonom kao polazišnu točku, Matanić ju u projektu koristi kao metaforu za kolektivno pročišćenje kao jedino moguće rješenje za opstanak suvremenog društva. Nakon započetog rada na predstavi, do autorske ekipe pristigla je informacija o slučaju mlade djevojke iz Vodnjana nad kojom je 6. rujna te iste godine izvršen obred egzorcizma. Slučaj je zataškan i navodno se nikada nije dogodio.

  • +5
'Egzorcizam' Dalibora Matanića Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Na temelju dobivenih informacija snimljen je film 'Egzorcizam'. U njegovom je fokusu mlada Maša Artuković, navodno opsjednuta sotonom, zbog koje stiže svećenik posrnuo u vjeri. On se sprema provesti svoj prvi obred egzorcizma, a tu je i psihijatrica Sofija, koja pokazuje jasnu netrpeljivost prema religiji.

Slučaj zaintrigira i Obiteljsku TV, konzervativnu crkvenu televiziju čija ekipa nepozvana dolazi zabilježiti obred, predvođenu novinarkom Lidijom, koja želi pred kamerama raskrinkati egzorcizam kao metodu kojoj nema mjesta u modernoj hrvatskoj crkvi, i snimateljem Borisom koji poznaje Mašu iz djetinjstva. Konačno, Mašina sestra Vera, ogrezla u religijski fanatizam, jedina ih dočekuje u nadi da će se stanje njene sestre popraviti.

U glavnim ulogama 'Egzorcizma', u produkciji Kinogerile i distribuciji 2i Filma, nastupaju Nika Ivančić, Helena Minić Matanić, Senka Bulić, Lana Gojak, Janko Popović Volarić i Marko Braić.

Direktori fotografije su David Oguić i Danko Vučinović, montažer je Tomislav Pavlic, skladatelji Alen i Nenad Sinkauz, kostimografkinja Desanka Janković, make-up je radila Sanja Rivić, a obradu tona Frano Homen.