MEĐUNARODNI FILMSKI festival u ženevi

Matanićeve 'Novine' u konkurenciji za najbolju seriju, natječu se s 'The Deuce'

10.10.2017 u 15:21

Bionic
Reading

'Novine', dramska serija u režiji Dalibora Matanića i prema scenariju Ivice Đikića, uvrštena je u službeni konkurentski program Geneva International Film Festivala koji će se održati od 3. do 11. studenoga. Jedan od konkurenata je i američki hit-serijal s Jamesom Francom 'The Deuce' (u nas preveden kao 'Kronike Times Squarea')

Matanićeve i Đikićeve 'Novine', koje se od 2016. emitiraju na HRT-u, u kategoriji međunarodne televizijske serije natječu se s kanadskom serijom 'Pure' (Michael Amo), britanskom 'Rellik' (Harry Williams, Jack Williams), poljskom 'Artyści' ('Umjetnik', Monika Strzępka, Paweł Demirski), američkom 'The Deuce' (David Simon, George Pelecanos), hit-serijom o razvoju pornoindustrije u New Yorku sedamdesetih, s Jamesom Francom u glavnoj ulozi, potom također američkom 'The Sinner' ('Grešnik', Derek Simonds), s Jessicom Biel i Billom Pullmanom. Natječu se i njemačko-češka 'Das Verschwinden' ('Nestajanje', Bernd Lange, Hans-Christian Schmid), belgijska 'Unité 42' (Charlotte Joulia, Annie Carels, Julie Bertrand), norveška 'Valkyrien' (Erik Richter Strand) te 'Veni vidi vici' (Rafael Edholm) u švedsko-finsko-dansko-norveškoj produkciji.

'Novine', za koje s Geneva International Film Festivala (GIFF) (Međunarodni filmski festival u Ženevi) kažu da su Hrvatskoj 'osigurale ulazak u ekskluzivan krug zemalja u kojima se rade top TV-serije', švicarsku će premijeru doživjeti 5. studenoga.

Serijal, za koji je redatelj Dalibor Matanić izjavio da je analiza društva i nemoći novinarstva, trebao bi, osim toga, doživjeti svoj američki remake. Kao glumac i producent navodno je zainteresiran George Clooney.

  • +15
Snimanje HRT-ove serije 'Novine' Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Prva sezona 'Novina' u Hrvatskoj se prikazivala na HRT-u od 16. listopada 2016. do 8. siječnja 2017., a u 12 epizoda opisani su život i rad novinara i urednika fiktivnog lista Novine, koji se smatra posljednjim nezavisnim i ozbiljnim u Hrvatskoj. Iskušenja počinju kad ga preuzme sirovi građevinski tajkun dobro uvezan s vlašću. Među osamdesetak glumaca glavne uloge tumače Branka Katić, Trpimir Jurkić, Goran Marković, Olga Pakalović, Dragan Despot, Zijad Gračić, Aleksandar Cvjetković, Edita Karađole, Zdenko Jelčić, Anja Matković, Tihana Lazović i drugi.

  • +10
Premijera serije Novine Izvor: Cropix / Autor: Pixsell, Cropix

Režiju po scenariju novinara i urednika Ivice Đikića potpisuje Matanić, a realiziraju produkcijska kuća Drugi plan te producenti Miodrag Sila i Nebojša Taraba.

Uskoro bi trebala početi i produkcija druge sezone 'Novina', za koju je Matanić u nedavnom intervjuu za Jutarnji najavio kako će pokazati nemilosrdnu političku kampanju uoči predsjedničkih izbora te sve prljave igre koje krase pozadinu ne samo hrvatske, nego i globalne političke scene.

Geneva International Film Festival (GIFF) održava se od 1995., a u kategoriji televizije nagrade se dodjeljuju serijalima i spotovima.