TRILER MRAČNE ASTMOSFERE

U Karlovim Varima održana svjetska premijera hrvatskog trilera 'Stric'

04.07.2022 u 10:54

Bionic
Reading

Triler 'Stric', dugometražni prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca, premijerno je prikazan u nedjelju na 56. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, uz sjajne reakcije publike i struke

Premijeri filma nazočili su glumci Miki Manojlović, Goran Bogdan, Roko Sikavica, redatelj Andrija Mardešić, producent Ivan Kelava, direktor fotografije Miloš Jaćimović, montažer Tomislav Stojanović i drugi članovi ekipe filma, te veleposlanica Hrvatske u Češkoj Ljiljana Parlov i pomoćnica ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra Maja Vukić.

Film "Stric", punokrvni triler mračne atmosfere s elementima apsurdnog humora i groteske, svjetsku je premijeru imao u sklopu novog natjecateljskog programa Proxima, posvećenog uzbudljivoj suvremenoj kinematografiji, u kojem se predstavljaju radovi nadolazećih filmaša te novi filmovi već renomiranih autora.

Radnja "Strica" odvija se u vrijeme Božića u Jugoslaviji, krajem 1980-ih. Obitelj – majka, otac i sin – sretni dočekuju svog voljenog strica koji se vraća kući za blagdane iz Njemačke. Stric dijeli poklone te slijedi tradicionalni hrvatski božićni ručak – purica s mlincima i francuskom salatom.

Obiteljsku idilu prekida zvonjava najnovijeg pametnog telefona. Ubrzo postaje jasno da vrijeme radnje nisu osamdesete, da nije 25. prosinca i da se za prepunom blagdanskom trpezom, osim purice, nožem može rezati i napetost.

Film je nastao u produkciji Eclectice, u suradnji s tvrtkom Sense Production iz Beograda i uz financijsku podršku HAVC-a, Filmskog centra Srbije i Hrvatske radiotelevizije. Koproducent je Milan Stojanović.

"Stric" će hrvatsku premijeru imati na ovogodišnjem Pula Film Festivalu, a u kinodistribuciju kreće potkraj godine.

Međunarodni festival u Karlovim Varima jedan je od najstarijih i najprestižnijih europskih filmskih festivala na kojem se prikaže preko 200 novih filmskih naslova. Ovogodišnji festival održat će se od 1. do 9. srpnja, a festival se zatvara dodjelom nagrada Beniciu del Toru i Geoffreyu Rushu.