AUTORI OD 14 DO 20 GODINA

U Karlovcu otvoreni 22. filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival

13.09.2017 u 08:58

Bionic
Reading

U karlovačkome Gradskom kazalištu Zorin domu 12. rujna svečano su otvoreni 22. filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival, a do 16. rujna traje natjecateljski program u sklopu kojeg će se za Grand Prix i za nagradu o promicanju nenasilja Žuta zastava boriti 71 autorski tim tih dviju manifestacija

U odvojenim će se konkurencijama za najbolji dokumentarni, igrani, animirani i eksperimentalni film boriti 37 domaćih i 34 strana tima. Domaći su iz Zaprešića, Čakovca, Splita, Oroslavlja, Zagreba, Osijeka, Varaždina, Pule, Ivanovca, Sračinca, Dubrovnika, Karlovca, Vukovara, Bregane, Čavla, Toplica, Pazina, Siska i Rijeke, a strani iz SAD-a, Švedske, Grčke, Poljske, Srbije, Rusije, Irske, Danske, Libanona, Španjolske, Austrije, Jordana, Gruzije, Australije, Kanade i Velike Britanije.

Na Reviju i Festival stiglo je 1013 filmova, od toga 163 domaća i 850 stranih iz 50-ak zemalja, autora u dobi od 14 do 20 godina.

  • +5
Otvoreni 22. filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Nakon svečanosti otvaranja 12. rujna, na kojoj je bilo i stotinjak autora iz mnogih zemalja, slijedila je projekcija igrano-dokumentarnog filma 'Kratki izlet' Igora Bezinovića, pobjednika ovogodišnjega Pulskoga filmskog festivala, nastalog prema motivima iz istoimenog romana Antuna Šoljana. Večer je završila zabavnim prograom uz grupu 4head u Kazališnoj kavani Zorin doma.

Održane su i radionice za karlovačke osnovnoškolce, s organizatorima Foto dana mladih , te rasprava 'Snimati nasilje ili reagirati na njega?' u vezi s nagradom 'Žuta zastava'. U raspravi su sudjelovali i učenici karlovačke Gimnazije, Industrijsko-obrtničke škole te Ekonomsko-turističke škole.

Održan je i program za 60 karlovačkih osnovnoškolaca 'Najbolje iz dječje filmske kuhinje'. Riječ je o programu koji uključuje najbolja ostvarenja s dosadašnjih revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece, koji  je dio nastave medijske kulture pod vodstvom akademske filmske montažerke Jelene Modrić i profesorice hrvatskog jezika i medijske kulture Ane Đordić.

Otvorenje je trebalo biti na rijeci Korani, što je onemogućila kiša, a glasnogovornica manifestacije Ivana Sansević rekla je da organizatori, Hrvatski filmski savez i Kino klub Karlovac trebaju odlučiti, na temelju vremenske prognoze, hoće li se bogati popratni programi Revije i Festivala održavati u zatvorenom prostoru ili na obalama Korane, Mrežnice, Dobre i Kupe, i to, osim u Karlovcu i u Dugoj Resi, Novigradu na Dobri i Starom gradu Ozlju.