12. rujna

Bezinovićev 'Kratki izlet' otvara Reviju i Festival u Karlovcu

05.09.2017 u 16:07

Bionic
Reading

Nagrađivanim filmom Igora Bezinovića 'Kratki izlet', pobjednikom Pulskoga filmskoga festivala, 12. rujna otvaraju se 22. Filmska revija mladeži i 10. Four River Festival

Uz natjecateljski program, u sklopu kojega će biti prikazan 71 naslov mladih autora i autorica iz cijeloga svijeta, program Revije i Festivala uključuje i bogat večernji program na najljepšim lokacijama - obalama Korane, Mrežnice, Dobre i Kupe, izvijestili su iz Hrvatskog filmskog saveza.

Festival počinje 12. rujna na rijeci Korani projekcijom Bezinovićeva filma nastalog po motivima romana 'Kratki izlet' Antuna Šoljana. Hibrid dokumentarnog filma i fikcije prati Stolu, mladića u kasnim dvadesetima, koji ljeto provodi u Istri tulumareći po festivalima. Jednoga dana susreće znanca Roka, koji njega i još nekoliko poznanika nagovara da mu se pridruže u potrazi za obližnjim samostanom sa srednjovjekovnim freskama. No kada im se pokvari autobus, a oni se putem izgube, njihov kratki izlet prerasta u alegorijsko putovanje u nepoznato.

Osim Velike zlatne arene za najbolji film, 'Kratki izlet' nagrađen je i Zlatnom arenom za oblikovanje zvuka (Martin Semenčić), posebnim priznanjem na Festivalu europskog filma Palić 2017., a redatelj Bezinović i nagradom Voice koja se dodjeljuje najboljem redatelju na Filmskom festivalu Andreja Tarkovskog Zerkalo. Osim toga, film je prikazan na nizu renomiranih filmskih festivala diljem Europe.

Na rijeci Mrežnici 13. rujna bit će prikazan film 'Dan bez imena' makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske. Riječ je o makedonskoj uspješnici s Berlinskog filmskog festivala koja kroz misterioznu smrt četvero tinejdžera progovara o današnjem stanju društva. Glavni glumci Leon Ristov i Hanis Bagašov nekadašnji su sudionici Four River Film Festivala, a Hanis je i prošlogodišnji pobjednik u kategoriji dokumentarnog filma. Makedonska redateljica služi se stvarnim zločinom, neriješenim ubojstvom četvero tinejdžera, kao početnom točkom za istraživanje usađenog mačizma, agresije i kulturalne napetosti koji iskvaruju njezinu državu. Ovo je zahtjevan i konfrontacijski film koji izravno ukazuje na to da makedonske nade u budućnost ne mogu istovremeno postojati s maskulinitetom ukorijenjenim u prošlosti.

Posljednja dva naslova iz večernjeg festivalskog programa djela su Katarine Zrinke Matijević. Film 'Trampolin' njezin je dugometražni igrani prvijenac u čijem je središtu sedmogodišnja Lina koja, bježeći od nasilne majke, utjehu pronalazi u tinejdžerici Niki i četrdesetogodišnjoj učiteljici ritmike Nikolini. One, kao dva ogledala, zrcale Lininu moguću budućnost. Ta tri toka, tri ženska lika isprepliću se u sličnoj životnoj sudbini. Susrećući jedna drugu mijenjaju svoje živote te raskrinkavaju tajnu o bolnim rascjepima unutar svojih obitelji. U glavnim ulogama nastupaju Franka Mikolaci, Tena Nemet Brankov (Zlatna arena za najbolju sporednu žensku ulogu na Pula Film Festivalu 2016) i Marija Tadić, u ostalim Lana Barić, Frano Mašković, Asja Jovanović, Nina Violić, Igor Kovač i Enes Vejzović. 'Trampolin' će biti prikazan 14. rujna u dvorcu Novigrad na rijeci Dobri.

Pretposljednji festivalski dan donosi nagrađivani dokumentarac Katarine Zrinke Matijević 'Iza lica zrcala'. Riječ je o autoričinoj osobnoj potrazi za unutarnjim mirom prikazanom kroz putovanje Likom, zabačenim zavičajem njezinih predaka. Lika je puna tunela, a nakon svakog mračnog tunela, punog tajna, strahova, tame (prikazanih organskim, eksperimentalnim slikama) budi se novo godišnje doba. Iskustvo zaokružuju pejzaži, starosjedioci, obilje zvukova i glas koji nas vodi u offu. Dokumentarac Iza lica zrcala bit će prikazan 15. rujna na rijeci Kupi, u starom gradu Ozlju.