dug i posveta preminulom redatelju

U HNK-u Split premijerno izvedeni Anočićevi 'Kukci... zaustavljena priča'

29.05.2021 u 07:34

Bionic
Reading

Ansambl drame Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu u petak navečer premijerno je na velikoj sceni izveo dramu 'Kukci...zaustavljena priča', satiru braće Čapek 'Iz života kukaca' čiji je redatelj Saša Anočić iznenada preminuo tri tjedna prije premijere

Predstavu, nakon toga nazvanu 'Kukci... zaustavljena priča', ansambl izvodi kao dug svojem preminulom redatelju i kao posvetu zajedničkom radu s njim. Naime, kako je Saša Anočić, po riječima ravnateljice splitske Drame Marine Vujčić, osim gotovih režijskih rješenja za najveći dio predstave, ekipi 'Kukaca' ostavio u nasljeđe i energiju zajedništva, odlučeno je da se predstava izvede do kraja - da se kao dug Anočiću njegova posljednja predstava pokaže publici, iako je njegov rad zaustavljen u samoj završnici – 'ili baš zato što je tako okrutno zaustavljen'.

'Radimo to s tugom i ponosom, iz dišpeta prema smrti i iz ljubavi prema svemu što smo s njim podijelili. 'Kukci' možda jesu zaustavljena priča, ali zaustavljena priča čiji glas neće utihnuti", poručila je Vujčić. U toj drami, kako se ističe u kazališnoj knjižici, gledatelji prate priču čovjeka koji bježi od ljudi i zalazi duboko na teritorij kukaca – među leptire, balegare, cvrčke i mrave.

U tom personificiranom svijetu kukci se ponašaju na čovjeku svojstven način. Dokoni leptiri opsjednuti su svojim ljubavnim dramama, materijalistički nastrojeni balegari sebično su orijentirani na stjecanje dobara, a diktatori mravi militaristički zaposjedaju teritorij i vlast.

'Koristeći satiru i društveno angažiranu poruku, prije svega antiratnu, braća Čapek obračunavaju se s kolektivnim obrascima nasilja, isključivosti i egzistencijalne dezorijentiranosti koji su aktualni i danas koliko i prije sto godina, kad je ova drama nastala', stoji nadalje u knjižici predstave. Vodeći nas kroz izmaštani svijet kukaca, koji se po funkcioniranju u svom društvenom uređenju ne razlikuju previše od nas samih, ova nas drama britkim, ali i toplim češkim humorom i ekspresionističkim metaforama podsjeća na sve važne točke u životnom ciklusu – od rođenja, preko spolnog i interesnog udruživanja, borbe za egzistenciju i opstanak, do smrti kao epiloga koji nam je svima zajednički.

Ispreplitanjem humora s britkom filozofijom opstanka, ova predstava preispituje vječne teme oko kojih se vrti naša egzistencija – bez obzira na to jesmo li ljudi, leptiri, balegari ili mravi u svim našim mravinjacima koje priroda mora istrpjeti. Glumački ansambl čine Nikša Arčanin, Vicko Bilandžić, Maro Drobnić, Pere Eranović, Mijo Jurišić, Zorana Kačić Čatipović, Andrea Mladinić, Marjan Nejašmić Banić, Stipe Radoja, Katarina Romac, Ana Marija Veselčić i Monika Vuco Carev te, kao glazbenice, violinistica Petra Hrnjak Skroza i Danira Ipavec na harmonici i Jelena Galić na kontrabasu.

Predstavi su svoj autorski doprinos, uz preminulog redatelja Anočića, dali i asistent redatelja Branimir Rakić, dramaturg Jasen Boko, kostimografkinja Barbara Bourek, scenografkinja Vesna Režić, skladatelj Matija Antolić, oblikovatelji svjetla i zvuka Srđan Barbarić i Marko Mandić, te asistentice kostimografkinje i scenografkinje Maja Peruzović i Nikolina Kuzmić.

Nakon premijerne izvedbe posljednje Anočićeve predstave, glumci su na pozornicu iznijeli redateljski stol i stolicu, na koju su jedan po jedan, kako su izlazili na poklon publici, ostavljali po jedan predmet koji je preminuli redatelj imao uz sebe dok je vodio probe, među kojima su bili upaljač, dramski tekst, cigareta, pepeljara, bočica Pelinkovca, te naočale.

Reprizne izvedbe predstave 'Kukci.....zaustavljena priča' u programu su splitskog HNK-a 31. svibnja, te 1. i 2. lipnja.

sve osim nogometa

Učitavanje...