500. obljetnicA

Trinaest predstava na 31. Marulićevim danima

24.03.2021 u 13:09

Bionic
Reading

​Vijeće Marulićevih dana usvojilo je ​program 31. Festivala hrvatske drame Marulićevi dani koji će ove godine biti posvećeni 500. obljetnici tiskanog izdanja Judite Marka Marulića i na kojemu će u konkurenciji za nagrade biti izvedeno 13 predstava

Predstave izabrane za izvođenje na 31. Festivalu ​hrvatske drame kvalitetom potvrđuju da kreativnost ne posustaje, usprkos nezavidnim okolnostima njihova izvođenja, koje je dodatno otežao i zagrebački potres, ističu iz Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. I​zbornic​a​ Gordan​a​ Ostović​ istaknula je da prijavljene predstave brojem i kvalitetom ne odudaraju​ ​od prosjeka prijašnjih godina​, a od 40 prijavljenih predstava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, zbog nepovoljne epidemiološke situacije, četiri predstave nisu izvedene.

Odabrane predstave, napominju iz HNK, tematski su raznolike, neke ​od njih bave se posljedicama pandemije, progovaraju o usamljenosti, otuđenju i depresiji, ​druge​ propituju korupciju i mešetarenje lokalnih moćnika na duhovit način, ​dok se ​neke bave odjecima tragedije Domovinskog rata, a druge na inteligentan način promatraju vječne stranputice muško ženskih odnosa. Ovo je i godina u kojoj su se u predstavama našli jaki ženski likovi, hrabri, ranjivi i ponosni, ponekad veći od života​, dodaju iz HNK.

U konkurenciji za nagrade Marulićevih dana HNK iz Splita izvest će tri predstave - 'Usidrene' Elvisa Bošnjak​a u režiji Anastasij​e​ Jankovsk​e nastalu u koprodukciji s Gradskim dramskim kazalištem Gavella iz Zagreba i HNK Zadar​, 'Francuzicu' Ilije Zovka u režiji i izvedbi Trpimira Jurkića i Snježane Sinovčić Šiškov te 'Bambinu' Ane Tonković Dolenčić, uz glazbene hitove Nene Belana i Đavola i u režiji Krešimira Dolenčića.

Gradsko dramsko kazalište Gavella iz Zagreba nastupit će s predstavom Ivane Bodrožić 'Hotel Zagorje' u režiji Anice Tomić i Jelene Kovačić te predstavom-koncertom 'Zagreb 2020', autorskim projektom Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića. U službenu konkurenciju uvrštene su i dvije predstave Satiričkog kazališta Kerempuh - 'Umri ženski' Marine Vujčić u režiji Rajka Minkovića i 'Gruntovčani' Mladen​a​ Kerstner​a u režiji​ Rajk​a​ Minković​a​ i Boris​a​ Svrtan​a.

Zagrebačko kazalište mladih izvest će predstavu 'Monovid 19' nastalu prema tekstovima 19 hrvatskih pisaca u režiji Anice Tomić, a Teatar &td predstavu 'Dobro je ništa', autorski projekt Olje Lozice. Gradsko kazalište Joza Ivakić iz Vinkovaca nastupit će s predstavom 'Štajga' Ivane Šojat u režiji Jasmina Novljakovića, a Gradsko kazalište Zorin dom iz Karlovca s predstavom 'Grane smo na vjetru', nastalom po noveli Jeana Gionoa 'Čovjek koji je sadio drveće' u režiji Peđe Gvozdića. Centar za kulturu Trešnjevka/ Bjelovarsko kazalište/ Teatrum/Kreator izvest će '10 pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života' Ivana Ožegovića, a Teatar Exit autorski projekt Josipe Anković i Josipa Ledine 'Fešta', nastao u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu.

Izvan konkurencije ​će ​na zatvaranju Festivala bit​i izvedena najbolja prošlogodišnja predstava Marulićevih dana 'Kiklop' Ranka Marinkovića u režiji Saše Anočića i u izvedbi GDK Gavella.​ O nagradama će odlučivati Ocjenjivački sud u kojemu su teatrologinja Mira Muhoberac, redatelj Saša Anočić, glumica Andrea Mladinić, književnik Renato Baretić i​ kostimograf Mladen Radovniković. Svečano otvorenje 31. Festivala hrvatske drame Marulićevi dani, na kojemu će se dodijeliti nagrade Marul za najbolja ostvarenja prethodnoga Festivala te Nagrada za dramsko djelo Marin Držić za 2020., održat će se 21. travnja u HNK Split.​

Predstave će se izvoditi u Zagrebu od 16. do 18. travnja (tri izvedbe predstave 'Monovid' i predstava 'Zagreb 2020') te u Splitu od 19. do 27. travnja. Uz službeni program odvijat će se i bogat popratni program​ kao što je javno čitanje prvonagrađenog dramskog teksta Nagradom za dramsko djelo Marin Držić za 2020., dramske radionice pod vodstvom istaknutog dramskog pisca Tomislava Zajeca i promocije knjiga. U povodu petstote obljetnice prvotiska 'Judite', u čijem znaku će proteći i Festival, organizirat će se niz događanja pod pokroviteljstvom Grada Splita i kulturnih institucija grada. a održat će se i tradicionalna pjesnička manifestacija 'Ča, more, judi' na Šolti, uz polaganje vijenca na kuću u kojoj je boravio Marko Marulić u Nečujmu​, ističu u kazalištu​.

​Program 31. Festivala hrvatske drame Marulićevi dani usvojen je na sjednici održanoj u utorak putem Zoom platforme, ​a na njoj je osim izabranih predstava predstavljen i prijedlog troškovnika Festivala te prijedlog članova Ocjenjivačkog suda Festivala. Sjednic​u je vodila predsjednica Vijeća i posebna savjetnica ministrice ​I​va Hraste Sočo​, a prisustvovao je intendant HNK Split Srećko Šestan, Jasen Boko, Lucija Ljubić, Matko Raguž ​i izbornica Gordana Ostović.