PO UZORU NA SPLIT

U HNK Šibenik poništen natječaj za ravnatelja

Bionic
Reading

Nakon neuspjelog natječaja u HNK Split i u šibenskom HNK poništen je natječaj za ravnatelja te kuće

Nakon što je Dragan Zlatović podnio otkaz na mjesto ravnatelja 31. prosinca, kao rješenje spominjala se Senka Bulić. Ipak, na zasjedanju šibenskih gradskih vlasti koalicijski partneri digli su ruku protiv nje te je prijedlog odbijen.

Na natječaj za ravnatelja HNK Šibenik u siječnju se prijavilo sedam kandidata: Marko Torjanac, Jasen Boko, Nera Gojanović, Sandro Damiani, Šime Bubica, Ernest Berec i Miro Belamarić, a poništen je iz formalnih razloga jer je Kazališnom vijeću − istekao mandat. Iako je Vijeću istekao mandat, iz Ministarstva kulture javljeno je da može nastaviti raditi do izbora novoga Kazališnog vijeća zbog normalnog rada te kazališne kuće i raspisivanja natječaja za ravnatelja, piše Slobodna Dalmacija.

Čelnik šibenskoga HDZ-a Tomislav Ninić i njegova stranačka kolegica Anita Aužina na konferenciji za novinare ustvrdili su da je natječaj za ravnatelja šibenskoga HNK poništen zbog straha gradskih čelnika da ne bude izabrana osoba koja je politički nepodobna i koja neće raditi po direktivi.

Natječaj je prije nekoliko dana poništio gradonačelnik Ante Županov uz obrazloženje da je istekao mandat Kazališnog vijeća, koje je među sedmero prijavljenih kandidata trebalo odabrati jednog kandidata i predložiti ga Gradskom vijeću.

Ninić i Aužina smatraju kako je pravi razlog takvog postupka šibenskih čelnika želja za potpunom političkom vlašću nad kazalištem, a tvrde kako tome u prilog ide i prijedlog novih članova Kazališnog vijeća u koje gradonačelnik Županović predlaže HNS-ovca Vojimira Rošu, SDP-ovca Željka Petreša i člana Šibenskoga građanskog foruma Duška Šarca, dakle - ljude iz opcija koje u Gradskom vijeću podupiru koaliciju na vlasti SDP-HNS.

'Tko će odgovarati za počinjenu štetu i koji će se ozbiljan kandidat nakon svih ovih blamaža javiti na ponovljeni natječaj za ravnatelja kazališta?' zapitao se Ninić i ustvrdio kako se 'tek sad stvari u šibenskoj kulturi ne mogu popraviti'.