ZA LJUBITELJE PJESNIŠTVA

U društvu književnika: Promocija knjige Višnje Lovrić-Mencej

12.01.2020 u 15:27

Bionic
Reading

'Mirisi vremena' nova je zbirka pjesama cijenjene novljanske pjesnikinje Višnje Lovrić Mencej. Zbirka je predstavljena u prostoru Galerije POU Novska, a sada će imati promociju u Zagrebu, 26. veljače u Društvu književnika s početkom u 12 sati

Višnja Lovrić-Mencej je dugogodišnja pjesnikinja, a njezina lirska priča traje od prve zbirke pjesama 'Nisam vrijeme' (1984). Piše i stvara do današnjih dana, do nove zbirke 'Mirisi vremena' koja je obilježava njezin tridesepetogodišnji pjesnički život. Svoj život je utkala s pjesmom i za pjesmu, tijekom kojih je objavila i zbirke 'A da je sve to ljubav' (1999), 'Pjesmom se branim' (2000), 'Ispod duge' (2002), 'Iznad boli' (2003), 'Poruke vjetra' (2005), 'Kapi pelina' (2007) i 'Bugine tužbalice' (2009). Nakon desetak godina šutnje oglasila se prepoznatljivim poetskim rukopisom u devetoj, najnovijoj zbirci 'Mirisi vremena'.

O pjesmama Višnje Lovrić-Mencej u pogovorima su spomenutih zbirki pisala poznata hrvatska književna imena, Željko Knežević, Stipe Botica, Sanja Jukić, Vladimir Rem, Miroslav S. Mađer, Božica Jelušić i Katica Čorkalo Jemrić. Najbolji poznavatelj njenih stihova je bio pokojni književnik i književni kritičar Duško Lončar. Članica je Ogranka Matice hrvatske u Novskoj i Društva hrvatskih književnika, obnaša dužnost tajnice Ogranka Društva hrvatskih književnika Sisačko-moslavačke županije sa sjedištem u Novskoj.

U dva mandata obnašala je dužnost dopredsjednice Ogranka Matice hrvatske u Novskoj, u jednom mandatu tajnice, te istaknula se u radu izdavaštva matičinih izdanja. Svoje prve stihove ispisala je još u osnovnoj školi u svojim rodnim Sikirevcima. Radove je objavljivala u mnogim tiskovinama, književnim časopisima, radio emisijama. Obilježujuća je za Višnjinu poeziju potraga za boljim čovjekom koji se priklanja iskonskim vrijednostima života, a među intenzivnijim su njezinim nadahnućima zavičajne i domovinske teme. Pišući o općeljudskim temama, a još češće od onima kojima je intimno zaokupljena, ne ustručava se reći i u mnogolikim varijantama ponoviti da joj poezija obogaćuje i osmišljava život, i da je od nje i od suživota s njom učinila svoju spasonosnu i inspirativnu životnu oazu.

Sve njene pjesme su uglavnom misaone i teške. U njima opisuje svoje ljubavi prema svojima bližnjima, ljubavi prema čovjeku, obuhvaća socijalnu tematiku, ali isto tako u svojim pjesmama pjeva i o teškim životnim temama političkih zbivanja. Osim poezije, širi je medij Višnje Lovrić-Mencej kultura, o kojoj na Radio postaji Novska radi poslove voditeljice kulturnog i edukativnog programa . Njezina uloga u kulturnom prostoru grada je nezaobilazna, a također je i suautorica antologije književnih i dokumentarnih tekstova o Domovinskom ratu na novljanskom području, koju su pod simboličnim naslovom Hrvatska Nika (2009.) priredila s Mirjanom Lončar (umirovljenom profesoricom hrvatskog i francuskog jezika). Uz bogatstvo poezije koja je istkana njenim životom, najveće bogatstvo i ljubav su joj njene dvije kćeri Alenka i Mirna.

Izvor: Društvene mreže