od 21. do 23. svibnja

U Dokukinu KIC pobjednički filmovi 18. Liburnia Film Festivala i premijera dokumentarca Vlaste Delimar

19.05.2021 u 15:30

Bionic
Reading

Pobjednički filmovi 18. Liburnia Film Festivala, posvećenog hrvatskom dokumentarnom filmu, koji se održao prošle godine u Opatiji, prikazat će se od 21. do 23. svibnja u Dokukinu KIC, uz razgovore s njihovim autorima.

U sklopu programa Liburnia prikazat će se svih pet nagrađenih filmova, "Porvenir" Renate Poljak, "Ono drugo selo" Jadrana Bobana, "Zašto mama vazda plače?" Karmen Obrdalj, "Bez lica" Davida Lušičića te miljenika publike, "Starca i rodu" Tomislava Jelinčića.

Tom prigodom održat će se i zagrebačka premijera kratkometražnog dokumentarca proslavljene hrvatske performerice Vlaste Delimar, hommage njezinu ocu, "Užarska radionica Ivana Delimara", najavljeno je iz Restarta.

Program u petak otvara film koji je osvojio posebno priznanje žirija, "Ono drugo selo", u koje redatelj odlazi kako bi ispričao priču o bolnoj i kompleksnoj temi Španovice/Novog Sela koje je istrpjelo i ratove i egzekucije, "da bi danas služilo kao memento (mori) na obostrani osjećaj nepravde i generalizacije krivnje".

Nakon projekcije filmski kritičar Nino Kovačić razgovarat će s redateljem Jadranom Bobanom i snimateljem Srđanom Kovačevićem o procesu snimanja filma prema scenariju novinarke i aktivistkinje Vesne Kesić i metodi usmene povijesti koju su dvojac Boban/Kesić zajedno usavršili.

Istu večer uslijedit će kratkometražni program s tri dokumentarca koji tematiziraju krhkost ljudskog sjećanja, od dizanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku u "Bez lica" (nagrada za najbolji regionalni film), preko ljubavnih pisama iz rata u "Zašto mama vazda plače?" (nagrada za najbolju režiju i najbolju montažu), do gradića Porvenir na dnu zemaljske kugle koji su osnovali hrvatski migranti početkom 20. stoljeća u istoimenom filmu Renate Poljak (nagrade za najbolji film, najbolju kameru i najbolji dizajn zvuka).

I nakon tog programa, za koji je ulaz besplatan, publika će moći poslušati razgovor s autorima.

U subotu, 22. svibnja, na redu je dobitnik nagrade publike, dokumentarac novinara i redatelja Tomislava Jelinčića, "Starac i roda" o ljubavi između udovca Stjepana i rode Malene koju je prije gotovo trideset godina pronašao ranjenoga krila i spasio. Nakon filma priredit će se razgovor s redateljem.

Uz besplatan ulaz, u nedjelju 23. svibnja, Vlasta Delimar predstavit će svoj film posvećen ocu, nastao na njegovu imanju gdje redateljica i performerica odlučuje započeti svoj novi konceptualni performans.