'leteća umjetnost i najlon art'

U četvrtak će se u Muzeju likovnih umjetnosti održati predavanje o životu i radu velikog umjetnika Gorana Fruka

  • Autor: V. Ba.
  • Zadnja izmjena 22.11.2021 13:31
  • Objavljeno 22.11.2021 u 13:07
Flying Art

Flying Art

Izvor: Promo fotografije / Autor: Goran Fruk

Predavanje će se održati u sklopu finissage-a izložbe 'Kako su Frukovi radovi nastavili živjeti…'

U sklopu finissage-a izložbe 'Kako su Frukovi radovi nastavili živjeti…', u četvrtak, 25. studenog održat će se predavanje pod nazivom 'Leteća umjetnost i najlon art'. Predavanje o začudnim multimedijskim projektima Gorana Fruka - suvremenog hrvatskog umjetnika koji je zaista živio svoje umjetničko djelovanje i koji je za svojeg kratkog života pokazao da razlika između života i umjetničkih akcija ne postoji - a u kojima je spajao performans, happening, fizički teatar ili mjuzikl, održat će njegove prijateljice; muzejska savjetnica Jasmina Bavoljak i vizualna umjetnica i Goranova partnerica Iva Patarčec. Esej o radioaktivnom proljeću napisao je kompozitor Stanko Juzbašić, Frukov suradnik na brojnim događanjima.

Goran Fruk

Goran Fruk

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Goran Fruk

'Ono što bismo voljele pokazati na ovom predavanju je širina Frukovog djelovanja i stvaralaštva, a pogotovo, da parafraziram Ivu Patarčec, njegovi nasrtaji na podjelu umjetnosti na vrste i rodove, poetski rečeno želimo vam prikazati kako je Fruk napadao jednoumlje razlistavanjem na slojeve u potrazi za totalnom umjetnošću ili totalnim životom, u kojem je slikarstvo bilo samo segment. Dojmljiv, začudan i nesvakidašnji uradak koji bi iz toga nastajao bio bi zapravo neki usporedni tijek stvarnosti u kojoj se živjelo, izrečen umjetničkim promišljanjem zbilje. Svi njegovi radovi mogu se danas promatrati i u kontekstu pluralizma ranog postomdernističkog razdoblja i post-konceptualne umjetničke prakse.

  • +6
  • +3

Flying Art Gorana Fruka

Izvor: Promo fotografije / Autor: Goran Fruk

Nevjerojatna je količina materijala koja se sakupila prilikom pripreme za predavanje tako da je jako teško bilo napraviti odabir i selekciju. Odlučile smo da se nećemo baviti čistim slikarstvom već upravo suprotno, svime ostalim, što u sebi naravno sadrži i slikarstvo; performansima, igrokazima, multimedijalnim aktivnostima, a ponajviše svijetom sjećanja i ljudima s kojima je Fruk stvarao svoj fantazmagorični svemir. Njegova suradnica i kolegica s klase na ALU Martina Kramer napisala je 1987. u Studentskom listu tekst koji ima elemente manifesta: …budalaštine od velikog povijesnog značaja, aktualna zbivanja i svakodnevni detalji (dok su naročito preporučljive teme koje resi izvjesna pompa i čudesnost) nadahnjuju članove 'Dobronamjernog kluba obnova' da gradom i drugdje izvode javne spektakularne manifestacije… (one) imaju izvjesne osobine umjetnosti, a to su npr. Elementi slikarstva, kolažiranje, likovno rješavanje prostora, čak kazališta, muzike te nadasve (što bi manje zahtjevnom gledatelju bilo najprihvatljivije) – happeninga.'

Tekst: Jasmina Bavoljak

O izložbi: Izložba je posvećena te potaknuta donacijom devet slika Gorana Fruka, poklonjenih Muzeju likovnih umjetnosti od strane umjetnikove majke 2018. godine, i koncepcijski je dio opširnijeg izložbenog projekta Akvizicije 2016. – '21. Uz poklonjena djela, izložba se također sastoji od radova posuđenih iz obitelji umjetnika te pruža uvid u Frukovo stvaralaštvo u kontekstu pluralizma ranog postmodernističkog razdoblja i post-konceptualne umjetničke prakse 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. Umjetnikovo eksperimentiranje materijalima i tehnikama, na granicama percepcije slike i slikovnosti, u Frukovom se radu manifestira kao istraživanje granica platna kao ultimativnog umjetničkog objekta. Uz uvid u Frukove slikarske domete, izložba je također posvećena nastavku života umjetničkog djela i nakon smrti samog autora – u ovom slučaju prvenstveno kroz zalaganje i brižno čuvanje Frukove ostavštine od strane njegove majke Đurđe Sučević Fruk za vrijeme njena života. Kustosica izložbe je viša kustosica MLU-a, Valentina Radoš.

Napomena: Kako bi se osigurale potrebne mjere socijalne distance i zadovoljile epidemiološke preporuke, ograničen je broj sudionika na predavanju uz obaveznu prijavu putem FB stranice Muzeja likovnih umjetnosti ili e-mailom na katica.kaniza@mlu.hr . Ulaz na predavanje je slobodan, uz nošenje maske te predočenje EU digitalne COVID potvrde ili predočenje drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju.

Svi zainteresirani koji nisu u mogućnosti pridružiti se predavanju, isto mogu pratiti online putem Facebook stranice.

Izložba 'Kako su Frukovi radovi nastavili živjeti…' otvorena je 29. studenog 2021.

Iz biografije Gorana Fruka (www.goranfruk.net):

GORAN FRUK 1959. - 1993.

Rođen je u Zagrebu, a tu se i školovao: nakon gimnazije studirao je komparativnu književnost i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, te slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti. Pjesme je počeo pisati u gimnaziji. Prva knjiga pjesama SKLADANJE SA OSTALIM objavljena je 1985. kad je bio na Akademi likovnih umjetnosti. Za vrijeme svojih samostalnih izložbi i sudjelovanja na brojnim grupnim izložbama pisao je poeziju i počeo pripremati zbirku pjesama s naslovom RAST NA DRUGU STRANU. Bio je alpinista, pa je povezao studente ALU s alpinistima u izvođenju niza umjetničkih akcija, od kojih su neke zahtijevale i alpinističke vještine. Kao multimedijski umjetnik, posebno je poznat po performansima i povezivanju različitih aspekata umjetnosti i života. Bio je inicijator satiričnog teatra TESLINO UDRUŽENJE ZA LUČNO OSVJETLJENJE (obnovljeno nakon 99 godina od osnutka, kad je bilo posvećeno izmjeničnoj struji) i koautor je scenskog kolaža LEGENDA O NIKOLI TESLI nagrađivanog na susretima kazališnih amatera u Zagrebu i Beogradu. U vrijeme snažne umjetničke aktivnosti i poleta, na silazu sa Sljemena u blizini Zagreba, na putu što ga je poznavao od malena, pao je i nije se više probudio. Ostavio je bogat opus umjetničkih djela, ali i mnogo neostvarenih planova za buduće raznolike radove. U ostavštini se uz brojne slike, crteže, fotografije i pjesme, nalaze i 102 skice sa opisima za instalacije koje nije stigao realizirati, ali se neke mogu izvesti prema nacrtima njegovih ideja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!