KNJIŽEVNICA ZA DJECU

U 79. godini preminula Nada Iveljić

07.09.2009 u 11:47

Bionic
Reading

Hrvatska književnica Nada Iveljić, poznata kao autorica brojnih knjiga i slikovnica za djecu, umrla je u Zagrebu u 79. godini, izvijestili su iz Hrvatskog društva književnika (HNK)

Nada Iveljić rođena je 1931. u Zagrebu, gdje je završila I. klasičnu gimnaziju i Filozofski fakultet. Radila je kao profesorica hrvatskoga jezika i književnosti u gimnaziji i osnovnoj školi, a bila je i urednica časopisa za djecu Radost.

Od 1954. piše pjesme, pripovijesti i dužu prozu za djecu.

Objavila je osam knjiga poezije, zbirke novela 'Crna roda', 'Arijadnina nit' i 'Miljenici svilene djevice', roman 'Bijela kopriva', više od četrdeset knjiga i niz slikovnica za djecu te više igrokaza, radio i TV-igara za odrasle i djecu.

Napisala je mnoge članke u časopisima, a uvrštena je u gotovo 20 antologija.

Mladim čitateljima poznata je prije svega kao autorica brojnih knjiga za djecu i slikovnica. Doprinos suvremenoj hrvatskoj književnosti za djecu dala je pričama iz autentičnog dječjeg svijeta s blagim pomakom prema fantastici. Uspješna je bila u kraćem pripovjedačkom žanru za djecu pa su mnoge njezine pripovijesti postale dio školske lektire za mlađu dob.

Nagradu Grigor Vitez primila je 1972. za zbirku priča 'Šestinski kišobran' i 2000. za bajku 'Zemljina dječica', a 1985. nagradu Ivana Brlić Mažuranić za knjigu 'Dođi da ti pričam'.