SPORNI ROCK DOKUMENTARAC

'TV kuće u Hrvatskoj ne žele prikazati film Bijelo dugme'

25.09.2010 u 16:02

Bionic
Reading

'Hrvatske nacionalne televizije nisu željele otkupiti, a samim tim ni prikazati dokumentarac 'Bijelo dugme', jer misle da još nije sazrelo vrijeme za prikazivanje takvog filma', kazao je srpski redatelj Igor Stoimenov

Rock'n'roll dokumentarac o jednom od najpopularnijih bendova za vrijeme Jugoslavije, nakon što je premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu, premijeru u Hrvatskoj doživio je jučer na trećem Weekend Media Festivalu u Rovinju.

'Želio sam izbaciti nekakvu svoju frustraciju i ispričati priču o najpopularnijem bendu u tadašnjoj Jugoslaviji prateći istovremeno i politička događanja iz tog vremena, jer neke stvari su se naprosto poklapale i Bijelo dugme je s vremenom postajalo oružje politike i politička stranka. Nastalo je 1974, a to je vrijeme donošenja Ustava, te se raspalo kad i država', kazao je Stoimenov.

Igor Stoimenov

Iako je napravljen na visokom nivou i daje odličan uvid u povijest grupe s brojnim snimkama iz vremena kad su Goran Bregović i društvo bez problema punili stadione, s ljudima koji su imali prilike raditi s bendom (Raka Marić), pisati o njemu (Petar Popović, Zlatko Gall) ili ga pratiti iz neke tinejdžerske perspektive (Nele Karajlić, Boris Dežulović…), ono što se odmah uoči kao nedostatak je izostanak sve trojice pjevača (Željko Bebek, Mladen Vojčić Tifa, Alen Islamović) kao sugovornika.

'Oni nisu željeli sudjelovati u filmu. Nije Bregović ništa uvjetovao pa da njih nema, njega zapravo nije ni briga za film. Ispočetka sam mislio da će izostanak pjevača biti mana, ali sad sam siguran da je to plus, jer Bijelo dugme je Bregović. On je autor, on je prvi čovjek i on je taj koji mijenja pjevače bez problema', ističe Stoimenov.

Premda se raspad benda nekako poklapa s Miloševićevim mitinzima na Kosovu, Dugme se ponovno okupilo sa svim pjevačima na nekoliko koncerata prije nekoliko godina, ali redatelj ističe da toga u filmu nema jer, prema njegovu mišljenju, taj detalj nije ni bitan.

Unatoč činjenici da je prikazan u većini zemalja u regiji, a priliku za prikazivanje na nacionalnim televizijama dobio je u Bjelorusiji, Češkoj i Rusiji, čini se da će prikazivanje na nacionalnim televizijama u Hrvatskoj pričekati još neko vrijeme.

'Moja želja je bila da se prikaže na HRT-u, ali odgovor je bio da još nije sazrelo vrijeme za prikazivanje takvog filma. Nemam namjeru davati film na bilo kakav filmski festival u Hrvatskoj. Za Hrvatsku, valjda, povijest počinje 1990. godine, a možda je problem u tome što sam Vicu Vukova u filmu nazvao najvećim hrvatskim pjevačem nacionalistom. Zbilja ne znam. Ponudio sam film i komercijalnim televizijama, ali odgovor je po prilici bio isti', zaključio je Stoimenov.