TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Tuca i Bertie' uskrsle nakon Netflixova otkazivanja!

  • 25.07.2021 u 21:09

  • Bionic
    Reading

    Jednu od najsimpatičnijih i najboljih animiranih serija na Netflixu taj je gigant streaminga šutnuo nakon jedne sezone, izazivajući tako zaprepaštenje i revolt brojnih gledatelja. Dvije godine nakon otkazivanja, međutim, serija je 'uskrsla' na Adult Swimu, noćnom programu Cartoon Networka i, unatoč nužnim promjenama zbog prelaska sa streaming platforme na kabelsku TV, i dalje je super!

    Svijet televizijskih serija, unatoč svim svojim raznolikim varijantama, i dalje je pretežno muški svijet. Ne očitava se to samo po tome što 'ozbiljnim', 'kvalitetnim' i 'cijenjenim' TV serijama dominiraju muški autori, nego i u gledateljskom ukusu. Najkvalitetnijim se serijama, naime, čak i danas, na polovici 2021., smatraju one koje imaju muške glavne likove, 'muške teme'. Muški (anti)junak sa svojim previranjima gotovo uvijek adutira glavnu junakinju s njezinima, priče o mafijašima, narkobosovima, detektivima, oglašivačkim genijalcima, superjunacima ili nadnaravnim bićima uvijek su popoularnije od priča o detektivkama, spisateljicama, medicinskim sestrama, kolumnisticama, majkama i kćerima te naprosto ženama koje traže sreću u suvremenom ili nekom izmaštanom svijetu. Kada je tema serije 'ženska', serija se odmah percipira kao nešto manje kvalitetna ili 'ozbiljna' - ako je o međuljudskim odnosima, omah je se etiketira 'sapuničarskom', eventualno je se prihvaća ako je humoristična ili satirična, a ako je bilo gdje u žanrovskoj odrednici spomenuto da je riječ o ljubavnoj priči, gotovo nijedan muškarac i sve one žene koje žele biti što sličnije muškarcima u pravilu je neče ni gledati.

    Face koje donose odluke u televizijskom svijetu to vrlo dobro znaju. I na temelju toga donose mnoge problematične odluke.

    Jedna od takvih odluka bilo je Netflixovo otkazivanje serije 'Tuca i Bertie' nakon samo jedne sezone. 'Tuca i Bertie' animirana su serija o dvije mlade žene - točnije antropomorfizirane ptice u ranim tridesetima koje žive u velikom gradu i nastoje se snaći u odraslom životu. Duhovita i šašavo animirana, serija potječe iz pera Lise Hannawalt, iste animatorice koja nam je donijela i 'BoJacka Horsemana', briljantnu animiranu seriju o hollywoodskom glumcu - antropomorfiziranom konju - koji pati od depresije, ovisnosti, loših odnosa s gotovo svima u svojem životu i generalno lošeg karaktera. 'BoJack Horseman' na Netflixu je izdržao šest sezona, iako im se nije isplatio kao druge serije, pa je zadnja sezona bila prelomljena na dva dijela. 'Tuca i Bertie', također animirana serija s antropomorfiziranim životinjama koje imaju svoje probleme, ali su usput i šarene i smiješne - otkazana je nakon jedne sezone. Gledatelje naprosto više zanima depresivna konjina koja loče, drogira se i sije nesreću kamo god krene nego što ih zanimaju dvije zanimljive mlade žene zaogrnute ptičjim perjem te njihove tuge i radosti. To je ŽENSKA serija. I zbog toga je inferiorna BoJacku.

    Fanovi su, međutim, ovaj put revoltirano ustali i nakon prilično uporne internetske kampanje, pronašao se spasitelj 'Tuce i Bertie'. To je američki kabelski kanal Adult Swim, odnosno noćni program Cartoon Networka na kojem se prikazuju legendarne animirane serije za odrasle kao što su 'Robot Chicken' i 'Rick i Morty'. 'Tuca i Bertie' od prije kojih su sedam tjedana, dakle, nešto teže dostupne domaćem gledateljstvu jer većina domaćih kabelskih paketa nema Adult Swim u pondu, ali se može gledati preko Adult Swim aplikacije. Osim toga, prva epizoda druge sezone dostupna je i na YouTubeu.

    Foršpan za drugu sezonu 'Tuce i Bertie' Izvor: Društvene mreže / Autor: Adult Swim

    'Tuca i Bertie' morale su se malo promijeniti u prelasku sa streaming servisa na kabelsku televiziju, prije svega tako što sada više nisu tipičan Netflixov bingeable content (sadržaj namijenjen gledanju 'nadušak'), nego se prikazuju klasičnim, tjednim ritmom. Načinjene su i neke sitne promjene u sadržaju, kao što je ona da Bertie, iako je na kraju prve sezone otvorila pekarnicu, sada više nema pekarnicu nego radi na svojem starom poslu u firmi Conde Nest, ali svi su glavni likovi ostali, tema i ton serije je ista i, kraće rečeno, ove dvije šarene ptičice i dalje razvaljuju.

    Posebno mi je drago što autori 'Tuce i Bertie' nisu odustali od toga da veselim, šarenim ptičicama daju i mračniju, čak bih rekla i siroviju dimenziju, koja je u drugoj sezoni pokazana u tome što se više bave seksualnošću glavnih junakinja. Ta je seksualnost, baš kao i u prvoj sezoni, nerijetko problematična i obilježena traumama koje je pogotovo Bertie imala tijekom sazrijevanja, ali i u odrasloj dobi, no istodobno je i funkcionalna, pozitivna i - eksplicitna. Zgodno je i što autori u cijelu priču upetljavaju i druge društvene probleme suvremenog života koje preslikavaju na Bird Town, kao što je, primjerice, gentrifikacija.

    Kompletna prva epizoda druge sezone 'Tuce i Bertie' Izvor: Društvene mreže / Autor: Adult Swim

    Sve u svemu, isplati se potruditi i nekako se dokopati 'Tuce i Bertie' čak i sada, kad više nije na Netflixu. To NIJE ista serija kao što je bio 'BoJack Horseman', ali ako ste voljeli BoJacka, voljet ćete i Tucu i Bertie. Osim ako ste među onima koji 'ne gledaju ŽENSKE serije'. U tom ste slučaju ionako na velikom gubitku, i to ne samo zbog Tuce i Bertie.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.