spektakl u jazinama

Trijumf Pet Shop Boysa, u Zadru priredili izvanserijski disco doživljaj

13.08.2017 u 09:59

Bionic
Reading

Spektakularna turneja Super Tour Pet Shop Boysa uspješno je nastavljena u Zadru gdje je band predočio superiorni glazbeni i scenski spektakl pred domaćim življem i turističkim namjernicima izvevši koloplet hitova uz nove skladbe s albuma 'Super'

Na spektakularnom koncertu na zadarskim Jazinama, Pet Shop Boys treći puta su trijumfirali u Hrvatskoj, nakon zagrebačkih koncerata 1990. i 2009. Njihov prvi nastup u Zadru pred više od četiri tisuće posjetitelja potvrdio je njihovu scensku superiornost premda je utisak kako cijeli show mnogo bolje funkcionira u zatvorenom prostoru.

No, neprijeporno je kako je nastup Pet Shop Boysa jedan je od najspektakularnijih, ali i najzahtjevnijih glazbenih showova današnjice, kako u produkcijskom, tako i u realizacijskom smislu. Glavna razlika od standardnih nastupa u vizualnom segmentu je prednost koju su projekcije i laseri dobili naspram LED ekrana. Čak sedam Panasonicovih projektora i laserski prsteni kompanije ER Productions, dobitnici četiri ILDA nagrade za 'Best Live Stage Show', alat su kojim je realiziran kompletan nastup.

Unatoč impresivnoj vizualnoj razini, koncert nije toliko spektakularan kao onaj s turneje 'Pandemonium' u sklopu koje smo ih vidjeli u Zagrebu 2009., no svakako predstavlja jedan od bolje osmišljenijih koji se može vidjeti na pozornicama širom Hrvatske. Raznobojni svjetlosni efekti, laserski spektakl i scenski zahvati pretvorili su Jazine u izvanserijski disco klub koji efektno spaja plesno zvukovlje razdoblja s kraja 20. i početka 21. stoljeća. Koncentrični krugovi u vibrantnom okružju i blješteći baloni na kraju koncerta bili su tek dijelovi istinske vrhunske predstave.

  • +14
Pet Shop Boysi u Jazinama Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Glazbeni producenti koncerta su Pet Shop Boys i Stuart Price, čovjek koji je s bendom već surađivao na turneji 'Pandemonium' te u studiju, na produkcijama albuma 'Electric' i 'Super'. Posebnost ove serije koncerata je i što uz Neila Tennanta i Chrisa Lowea nastupa kompletan bend, što nije bio slučaj na nekoliko prethodnih turneja. Band se sastoji od pet članova. Na startu koncerta pojavljuju se samo Neil Tennant i Chris Lowe s inačicama kacige disko kugle na glavi, a kasnije i troje multiinstrumetalista koji pokazuju svoje umijeće na klavijaturama i perkusijama. 

Repertoar je, dakako, bio složen oko materijala s recentnoga im studijskog albuma 'Super', no ne toliko da bi njihove izvorne fanove iz osamdesetih previše dekomodirali. Odsviran je najveći hit s albuma 'The Pop Kids' (u dvije varijante), dok je u koncert uvela začudna 'Inner Sanctum'. No, izostala je skladba s utjecajem orijentalnog melosa 'Twenty-Something' (koju su svirali na američkom dijelu turneje) i sjajan aktualni singl 'Undertow'.