A POTPORU DOBIVA...

Tri milijuna kuna za neprofitne medije u Hrvatskoj

12.06.2013 u 14:34

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture, sukladno strategiji koju je izradio Milan F. Živković, osniva Stručno povjerenstvo za neprofitne medije koje će donositi odluke o dodjeli bespovratne financijske potpore za njihove projekte, a imat će na raspolaganju gotovo tri milijuna kuna proračunskih sredstava

Ministarstvo kulture osniva sedmeročlano Stručno povjerenstvo za neprofitne medije koje će biti zaduženo za vrednovanje projekata pristiglih na Javni poziv za potporu neprofitnim medijima, kao i za praćenje te izvještavanje o radu korisnika tih potpora u razdoblju od 1. srpnja ove godine do 30. lipnja 2014. Program podrške neprofitnim medijima nastavak je, s povećanim sredstvima, višegodišnje prakse Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva koja je dosad pružala institucionalnu podršku medijima različitih udruga. Sredstva iz proračuna Ministarstva kulture planirana za dodjelu neprofitnim medijima u 2013. godini iznose 2.994.928 kuna.

Na Javni poziv Ministarstva za članove Stručnog povjerenstva pristiglo je 17 prijava, a imena odabranih članova i članica bit će poznata do 26. svibnja. Presudno za njihov odabir bit će iskustvo praktičnog i teorijskog rada u području medija, posebno neprofitnih, poznavanje medijskog prikaza tema od javnog interesa, nepovezanost s medijima koji se prijavljuju na Javni poziv te neovisnost o stranačko-političkoj i državno-upravnoj sferi, istakli su iz Ministarstva.

S obzirom na to da se Povjerenstvo osniva, a da je Zakon o elektroničkim medijima, koji bi trebao definirati promjene za elektroničke medije, u ovom trenutku u drugom čitanju, glasnogovornica Ministarstva kulture Nataša Petrinjak pojasnila je definiciju neprofitnih medija koji će moći aplicirati za novčana sredstva o kojima će, poslije formiranja, odlučivati Povjerenstvo. Činjenica da ova dva procesa teku paralelno govori i o tome da se u Ministarstvu ne očekuje više prijepora oko promjena Zakona - prema kojem mali mediji, registrirani kao d.o.o., više neće moći aplicirati za potporu.

'Na Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima moći će se prijaviti neprofitni proizvođači medijskog sadržaja koji se distribuira putem različitih tehnoloških platformi, od tiska i radija do televizije ili interneta', kazala je Petrinjak, dodavši da neprofitni mediji mogu biti ustanove, vijeća, vjerske zajednice te vjerske i građanske udruge i zadruge.

Petrinjak je naglasila da neprofitni mediji ne mogu stjecati financijsku dobit za svoje članove, osnivače ili treće osobe, nego eventualni višak prihoda u odnosu na rashode mogu koristiti samo za unapređenje i razvoj vlastitog rada na području javne komunikacije.

Hoće li aplicirati za sredstva Ministarstva, pitali smo Gorana Borkovića iz neprofitne udruge Dom kulture, koja preuzima portal bivšeg tjednika Forum.tm od Večernjeg lista. Upravo se za taj projekt u medijskom miljeu govori da bi mogao biti jedan od ozbiljnih kandidata za spomenuta sredstva.

'Dom kulture mlada je organizacija. Postojimo tek nešto dulje od mjesec dana, tako da do sada nismo aplicirali za sredstva. Natječaj Ministarstva kulture prva je prilika da Forum.tm dobije, ako mogu tako reći, početni impuls za ponovni start. Kažem ponovni, jer je tjednik sa svojim portalom objavljivao tekstove godinu dana da bi u kolovozu tiskano izdanje bilo ugašeno. Dakle, odgovor je - da, jer smo u podlozi za natječaj koju je Ministarstvo objavilo prepoznali da žele financijski pomoći upravo ono za što se zalaže i Forum.tm.'

Iznos od 2.994.928 kuna Ministarstva kulture Borković smatra nedostatnim za potporu domaćim neprofitnim medijima koji su prilično zanemareni.

'U trenutku kada komercijalni mediji uglavnom gmižu po blatu nastojeći podilaziti najnižim prohtjevima svoje publike kako bi što više zaradili, javni interes nepostojeća je kategorija. Tako će seksualne avanture regionalne estradnjačke pjevaljke uvijek imati primat pred ozbiljnim temama jer takvi tekstovi prodaju novine i donose klikove. Ljudska prava, primjerice, malo koga zanimaju jer se, kao, podrazumijevaju. Neprofitni mediji upravo služe tome da popune prazninu i iz dana u dan propitkuju ne samo vlast, nego i privatni sektor.'

Glavna urednica portala Teatar.hr Nora Krstulović smatra da Prijedlog dodjele bespovratnih financijskih sredstava u osnovi nije dobar jer otvara mnogo prostora za manipulaciju i opasan je za budućnost ukupne medijske scene u Hrvatskoj.

'Dodjelom bespovratnih financijskih sredstava kod dijela neprofitnih medija stvorit će se potpuna ovisnost o Ministarstvu i uspostaviti vazalski odnos te time otvoriti prostor za manipulaciju i još veću korumpiranost', smatra Krstulović.

Problematičnom smatra definiciju 'neprofitnosti' medija koja se definira registracijom izdavača. 'Ukoliko izdavač nije registriran kao neprofitna organizacija, podrazumijeva se da je isto i s medijem koji izdaje, što je diskriminatorna odredba koja u pitanje dovodi i neka ustavna načela, ali i omogućava apsurde poput onog da se bilo koji od izdavača komercijalnih medija preregistrira u udrugu i potom aplicira za Program', tvrdi.

'Ovisi o pravilima igre to hoću li aplicirati', kazala je Krstulović, dodavši da će, ukoliko se i odluči javiti na Javni natječaj za dodjelu sredstava, učiniti to da bi vidjela kako taj proces izgleda.