u spomen na velikog umjetnika

'Treba ići!' - vođena tura posvećena Ivanu Kožariću u subotu, 25. veljače

23.02.2023 u 09:52

Bionic
Reading

Muzej suvremene umjetnosti (MSU) u sklopu projekta Adrinetbook posvećenog digitalizaciji pokretne kulturne baštine u subotu, 25. veljače organizira novozagrebačku turu 'Treba ići!' posvećenu Ivanu Kožariću

MSU je u sklopu Adrinetbooka razvio tri gradske ture zasnovane na djelima iz muzejskih zbirki i arhiva, a prvu, posvećenu skulpturama Ivana Kožarića i idejama koje je imao za Novi Zagreb vodit će kustos i umjetnik Antun Maračić, autor koncepcije Atelijera Kožarić, najavljuju iz MSU-a.

Druge dvije ture posvećene su međunarodnom pokretu Nove tendencije i umjetničkim intervencijama u javnom prostoru i njihovim vezama s knjigama umjetnika te će se odvijati u proljeće.

Tura "Treba ići!" organizira se u povodu nove intervencije na platou MSU-a Marine Brletić i Srđana Laterze pod nazivom "Promatrač", posvećene antologijskoj Kožarićevoj skulpturi "Kupač". Intervencija usmjerava pogled na Kožarićevu skulpturu postavljenu ispred obližnje Inine zgrade.

Usklikom "Treba ići!" Ivan Kožarić (Petrinja, 1921. – Zagreb, 2020.) jezgrovito je izrazio svoj stav stalne pripravnosti na pokret. Autori ture viša kustosica i voditeljica Atelijera Kožarić Radmila Iva Janković i Antun Maračić odaju počast velikom umjetniku te nastoje proniknuti u bit životnosti koju je, svaki put na drukčiji način, uspijevao ugraditi u svoja djela, pa čak i onda kada je riječ o sferi javne plastike gdje se to najmanje očekuje, ističu iz MSU-a.

Tura završava posjetom Atelijeru Kožarić, umjetnikovu "laboratoriju za oživljavanje" koji je svoje trajno mjesto pronašao u Muzeju suvremene umjetnosti.

Iz MSU-a napominju da se za sudjelovanje na turi koja počinje u 11 sati potrebno prijaviti putem maila prijave@msu.hr ili na broj 091/292 7703.

Program podržavaju Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija, INA i Turistička zajednica Grada Zagreba.