BORBA ZA PROSTOR

Kulturnjaci stali u obranu Medike: Nismo noćni klub!

  • Autor: M.P./N1
  • Zadnja izmjena 12.05.2017 13:26
  • Objavljeno 12.05.2017 u 12:42
Medika

Medika

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Medika

Medika, jedan od najpoznatijih zagrebačkih klubova i kulturnih okupljališta, dobio je rok da do utorka isprazni svoje prostorije i preda ključeve Gradu, a na tu temu u prostoru kluba održana je konferencija za novinare

Danas je u prostoru Galerije “Siva” unutar kompleksa bivše tvornice lijekova Medika na tu temu održana i press konferencija.

"Teme vezane uz Mediku, često čujemo da je to noćni klub ali je ona više od toga, to je platforma istomišljenika diljem svijeta s kreativnim rješenjima gdje se održavaju izložbe, radionice, predavanja... Medika objedinjuje 12 ateljea, knjižnicu, radio Attack.. ne možemo ni nabrojati koliko nas ima, to nije samo noćni klub", rekla je Sunčica Remenar, članica Autonomnog kulturnog centra ATTACK!, a prenosi N1.

Medika

Medika

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Medika

"Moja prva djelatnost je cirkus, a druga sitotisak i bavim se različiti organzacijama unutar Medike. Mi smo gotovo deset godina u ovom prostoru i dobili smo, nakon što su nas prvi put izbacili, prvi ugovor na godinu dana koji nikada nije produžen. Htjeli smo komunikaciju s gradskim vlastima, ali nam to nije uspjelo, osim prije 4 godine kad smo se našli s Bandićem koji nam je neke stvari obećao, ali se ništa nije dogodilo. Sve kulminira vatrogasnom ispekcijom koja je dovela do rješenja da se iselimo iz ovog prostora, odnosno da predamo ključeve i izađemo.Mi smo odlučili to ne napraviti i dići malu buku oko toga. Došlo je do hitnog sastanka u Zagrebu. Ivica Lovrić je vodio sastanak i moram naglasiti da s Gradskim uredom za kulturu imamo dobru komunikaciju dok s Gradskim uredom za imovinsko-pravne poslove i imovinu nemamo nikakvu. Na sastanku je obećano da će se ovaj prostor sanirati i da mi ostajemo unutra i da nemaju namjeru rušiti prostor barem još godinu dana. Međutim, to je samo usmeni dogovor. Mi ne možemo vjerovati nikome nakon svih obećanja da će se ovo ispoštovati. Tražimo konkretan stav Grada prema ovom prostoru i treba nam dati garancije i prenamjenu iz industrijskog u kulturni", rekao je Nikola Mijatović, predstavnikom udruge Cirkorama.

"Medika ima ogroman kulturni značaj. Kao nekadašnjem studentu Likovne akademije meni je ovaj prostor bio spas jer nema prostora u gradu koji nudi nešto takvo umjetnicima. Utjecaj umjetničkog rada Medike se vidi u cijeloj Europi, neke stvari nećete vidjeti nigdje drugdje nego u Medici. Želimo da Zagreb prepozna koliko smo doprinijeli razvoju kulturne scene", rekao je Miron Milić, akademski slikar u izvještaju N1.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!