ROMAN GODINE

Tportalov žiri odabrao pet finalista

31.05.2011 u 14:33

Bionic
Reading

Olja Savičević Ivančević, Nada Gašić, Mirjana Dugandžija, Ana Bako (pseudonim) i Ludwig Bauer autori su djela koja je žiri tportalove književne nagrade roman@tportal.hr uvrstio u finale ovogodišnjeg izbora za najbolji roman

Od pedeset naslova pristiglih na tportalov književni natječaj za roman godine, sedmeročlani stručni žiri odabrao je pet romana koji ostaju u izboru za nagradu vrijednu sto tisuća kuna. Debitantski romani 'Adio kauboju' (Algoritam) Olje Savičević Ivančević i 'Nekoliko dana kolovoza' (EPH i Novi Liber) Mirjane Dugandžije ove godine bili su i u finalu proznih nagrada Jutarnjeg lista i Vjesnika.

'Voda, paučina' (Algoritam) drugi je roman Nade Gašić, za koji je autorica nedavno nagrađena Nagradom Grada Zagreba te Nagradom Vladimir Nazor koju dodjeljuje Ministarstvo kulture. Među pet najboljih je i roman 'Zavičaj, zaborav' (Fraktura) Ludwiga Bauera, u ovom spisateljskom društvu najiskusnijeg romanopisca kojem je to jedanaesti roman u opusu.

Peto ime izbora, Ana Bako s romanom 'Jane Perkanova' (Znanje), nepoznanica je domaće književne scene. Autor ili autorica krije se iza pseudonima, a na tportalov natječaj prijavio ju/ga je izdavač u dogovoru sa zastupnicom Mirjanom Smažil Pejaković. Pod tim pseudonimom dosad nije objavljivano, a prema riječima zastupnice autora/autorice, u planu je i druga knjiga zbog koje autor/autorica još nije spreman/spremna otkriti identitet. Velik dio razloga leži i u temama romana, a riječ je o iskazu o silovanju i pedofiliji pod okriljem crkve, za što izdavač Znanje tvrdi da je autentičan iskaz.

O tome ćemo uskoro više doznati, a intervjue s autorima te više o romanima moći ćete čitati i gledati na tportalu i službenoj straniciknjiževne nagraderoman@portal.hr

Na istom mjestu dan za danom objavljivat ćemo tekstove članova žirija – Tomislava Brleka, Gordana Duhačeka, Ane Grbac, Igora Mandića, Katarine Luketić, Miroslava Mićanovića i Jadranke Pintarić – koji će u kontekstu suvremenog hrvatskog romana analizirati teme ženskog pisma, rata, komercijalizacije književnosti, na koncu i kvalitete naslova pristiglih na natječaj tportala koji se održava četvrtu godinu zaredom.

Podsjetimo, tportal.hr je 2008. godine pokrenuo književnu nagradu za najbolji hrvatski roman. Nagrada je dosad dodijeljena tri puta.

Lani je najboljim romanom proglašen 'Vrijeme laži' Sibile Petlevski u izdanju Frakture (2009), a ranije su nagradu dobili Drago Glamuzina za roman 'Tri' (Profil, 2008) i Dalibor Šimpraga za roman 'Anastazija' (Durieux, 2007).